Centralna izborna komisija BiH juče je saopštila zvanične rezultate izbora za sve gradove i opštine u BiH, sa izuzetkom Srebrenice i Doboja.

Kada je istočna Hercegovina u pitanju, juče smo pisali o imenima izabranih odbornika u Trebinju i Nevesinju, a danas donosimo imena kandidate iz ostalih opština koji su dobili povjerenje birača na minulim lokalnim izborima.

U Bileći će novi gradonačelnik biti Veselin Vujović /SDS/, koji je u izbornoj trci ubjedljivo pobjedio Nenada Vukoja /SNSD/ odnosom 60,83%, na prema 39,17%.

U lokalnom parlamentu biće zastupljeno čak 11 stranaka ili koalicija, koji će raspodjeliti 19 odborničkih mandata.

Najveći broj glasova osvojila je lista SNSD Milorad Dodik (30,26%) te će ih predstavljati šest odbornika koji slijede po osvojenom broju ličnih glasova:

  1. Anastasija Aleksić
  2. Miodrag Šešlija
  3. Miodrag Čorlija
  4. Ljubo Vuković
  5. Miroslav Sudžum
  6. Darko Stevanović

Srpsku demokratsku stranku /SDS/, koja je osvojila 12,78% glasova birača izašlih na izbore, predstavljaće tri odbornika:

  1. Mato Vujović
  2. Milan Lero
  3. Radoslav Radmilović

Demokratski narodni savez /DNS/ osvojio je 10,07% glasova a u bilećkoj skupštini predstavljaće ih Slavko Dangubić i Radoslav Radmilović.

Grupu stranaka koje će imati po jednog odbornika predvodi Socijalistička partija /SP/ koju će u skupštinskim klupama predstavljati Slobodan Čomić. Srpsku radikalnu stranku dr Vojislav Šešelj, koja je osvojila 488 glasova Bilećana ili 6,68%, predstavljaće Dražen Dunđer, dok će Srpsku radikalnu stranku Srpske (445 glasova ili 6,09%) predstavljati Nikola Bajović. DEMOS će u bilećkom parlamentu predstavljati Branka Radmilović, a Ujedinjenu Srpsku nosilac liste Saša Radan.

Socijalističku partiju Srpske /SPS/ predstavljaće Obrad Stijačić, a Narodni demokratski pokret /NDP/ Milan Dučić. Posljednja stranka koja je “preskočila” cenzus je PDP koji je osvojio 249 glasova ili 3,41%, a odbornički mandat osvojio je nosilac liste Novak Inić.

Ispod cenzusa za dvedesetak glasova ostali su koalicija “Naša Hercegovina” (202 glasa) i Srpska napredna stranka (199 glasova).

Stranke okupljene u vladajuću koaliciju na nivou Republike Srpske (SNSD, SP, US, NDP i DEMOS) u bilećkom parlamentu imaju tijesnu većinu od deset odbornika, ali s obzirom da u lokalnim skupštinama koalicije često nisu identične republičkim, ostaje da se vidi da li će novoizabrani načelnik opštine Veselin Vujović obezbjediti potrebnu skupštinsku većinu.

 

HP, decembar 2020.