Zubačka Ubla udaljena su 25 km od centra Trebinja, i do njih je nalakše doći putem prema Herceg Novom, pa skretanjem koje vodi iz sela Tuli u Konjsko. U njima se prvog vikenda u avgustu tradicionalno održava manifestacija posvećena očuvanju narodne tradicije i običaja sa bogatim kulturno-umjetničkim programom. Ova manifestacija je do posljednjeg rata bila svojevrsni sabor na tromeđi Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske, sa domaćinstvima gradova Trebinja, Herceg Novog i Dubrovnika koja je okupljala na hiljade izletnika i ljudi dobre volje koji su se okupljali u ovom planinskom kraju.

Zubačka Ubla pružaju i mogućnosti bavljenja zimskim sportovima zbog specifičnosti planinske klime koja vlada u ovom kraju. Osamdesetih godina prošlog vijeka na Ublima je sagrađen i ski-lift dužine oko 350 metara, ali je poslije posljednjeg rata ostao zapušten, te nije do danas obnovljen. Sagledavajući činjenicu da se ovo područje nalazi na samo četrdesetak kilometara od Dubrovnika, koji broji milionska turistička noćenja u toku godine, a isto toliko i od bisera crnogorskog primorja, Herceg Novog, nameće se zaključak da bi ovaj kraj mogao da se razvija kao zimska turistička destinacija.

Postoji interes zaljubljenika u zimske sportove da se obnove objekti na Ublima, a takođe su i strani investitori pokazali interes za ulaganja, međutim neriješeni imovinski odnosi, komplikovana birokratska riješenja i nerazvijena infrastruktura do danas su bili nepremostiva prepreka za investicije u ovakve projekte. Do boljih dana, Ubla ostaju atrakcija trebinjskih mališana i njihovih roditelja koji svoje snježne radosti doživljavaju upravo ovdje.

HP, januar 2013.