Novac je nešto sa čim se, u većim ili manjim količinama, svakodnevno susrećemo i uglavnom smatramo da o njemu znamo sve što bi trebalo da znamo.

Ipak, postoje mnoge zanimljive stvari o novcu koje većina ljudi ne zna, a popis 10 najzanimljivijih objavio je portal Alltime10s.com.

1. Papirne novčanice mogu da nose salmonelu i E.coli, a virus na novčanici može da preživi do deset dana.

2. Svaki dan se u SAD printa 37 miliona novčanica. 95 odsto toga zamjenjuje dolar u drugim državama.

3. Pronalazač bankomata Džona Šeparda Barona za taj je izum inspirisao automat za kafu.

4. Jedan satirični magazin bogatašima je poslao čekove u vrijednosti 13 centi. Jedini koji su ga unovčili bili su Donald Tramp i trgovac oružjem Adnan Kašogi.

5. Kraljica Elizabeta II pojavljuje se na novčanicama od 33 zemlje sa 26 različitih portreta.

6. Miris na vašim rukama nakon što ste bili u dodiru sa kovanicama je ljudski miris, a ne miris metala. Ulja kože se raspadaju nakon što ste bili u dodiru sa željezom, što uzrokuje miris.

7. Jedan kolekcionar je platio 2.500 dolara za novčanicu od jednog dolara sa serijskim brojem B00000002J.

8. Kinezi su prvi upotrebljavali papirni novac, 500 godina prije Evrope, koja je papirnate novčanice uvela u 17. vijeku. Prestali su da ga upotrebljavaju zbog hiperinflacije 1455. godine, a ponovo su ga upotrijebili tek za nekoliko stotina godina.

9. Ime predsjednice Filipina imalo je tipfeler na novčanicama od 100 pesa. Slično se dogodilo i u Čileu. Tu je sa greškom štampano milion kovanica, a greška je primijećena tek nakon godinu dana. Umjesto Čile, na kovanicama je pisalo Chiie.

10. Narkobos Pablo Eskobar otpisao je 10 odsto svog novca jer je bio oštećen vodom ili su novčanice koje su čuvane u skladištu, izgrizli pacovi.

 

Izvor: Dnevnik.hr