Koliko često perete svoje odjevne predmete? Odgovor koliko često je dovoljno često, skriven je u naučnim podacima o našem tijelu.

Na temelju naučnih podataka o našem tijelu, Greg Foot s BBC-a, otkriva koliko često bismo trebali prati pojedine odjevne predmete.

Greg kaže da mu je sve bilo mnogo lakše dok je živio s roditeljima, jer se o pranju rublja brinula njegova majka. Ali, kada je počeo živjeti sam nastala je velika nedoumica – koliko često bi trebao prati pantalone, majice, donje rublje, čarape…

S obzirom na to da je odjeća koju nosimo u neposrednom kontaktu s našim tijelom koje proizvodi razne bakterije i puno je odumrlih ćelija kože, mirisi koje ono ispušta veoma se brzo ‘primaju’ na odjeću.

Stoga nije važno ima li pojedini odjevni predmet mrlju ‘zarađenu’ dok smo jeli ili se zaprljali nečim drugim. Ukoliko je odjeća bila u dodiru s našim tijelom, naročito više sati – zasigurno je prljava do nivoa da je se treba oprati i nakon jednog nošenja.

To se odnosi na primjer donje rublje, čarape, potkušulje… Dok primjera radi široke pantalone ili džemper koji je obučen preko majice mogu sačekati i duže, čak i sedam dana. Isto je i s pidžamama – njih bismo trebali prati barem jednom sedmično.

Detaljnije informacije o bakterijama koje ispušta naše tijelo, kao razlog za češće pranje rublja, pogledajte u priloženom videu.

 

Izvor: cafe.ba