Svijetom je odjeknula informacija Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) kako su SAD, Španija i Japan izrazile želju da zajedno organizuju Zimske olimpijske igre 2030. godine.

Kako piše portal Radio Sarajeva, zvaničnik Evaluacijske komisije MOK-a Octavian Morariu rekao je da su Salt Lake City, Sapporo i Barcelona uputili prijedlog za organizaciju ovog prestižnog takmičenja.

Sva tri grada već su bili domaćini olimpijskih igara, a AFP je objavio informaciju koja je za BiH prilično spektakularna!

Naime, u slučaju da ova organizacija ZOI-ja prođe, Barcelona bi odabrala Sarajevo kao partnerski grad u kojem bi se izvodili skijaški skokovi.

O nečem sličnom su, u maju prošle godine razgovarali premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i regionalni ministar Vlade Katalonije za vanjske poslove, institucionalne odnose i transparentnost Alfreda Bosch, prilikom njegovog boravka u Sarajevu.

Tom prilikom, Bosch je istakao kako se Sarajevo u posljednjih nekoliko godina intenzivno razvija, posebno u oblasti turizma, te ponudio da zajedno s Vladom KS započnu i pregovore za rekonstrukciju bob staze na Trebeviću, kojoj je neophodno vratiti stari sjaj.

Da li će se najveće svjetsko sportsko takmičenje bar dijelom vratiti u Sarajevo, koje je 1984. bilo centar svijeta sa svojom Zimskom olimpijadom, ostaje da se vidi.

 

 

 

Izvor: See Srpska