Američki istraživači imaju odgovor na pitanje kome treba više sna: ženskom mozgu treba više vremena da se odmori, jer žene mogu da rade više stvari u isto vrijeme. Naučnici sa univerziteta Djuk otkrili su da žene koje ne spavaju dovoljno često pate od depresije i češće su bijesne. Sa druge strane, ovo se ne dešava muškarcima koji nemaju dovoljno sna.

Prethodne studije povezale su nedostatak sna sa povećanim rizikom od srčanih bolesti, mentalnih zdravstvenih problema, moždanog udara i raznih zapaljenja.

Doktor Mišel Brius, stručnjak za probleme sa snom, tvrdi da žene koje slabo spavaju imaju ozbiljna zapaljenja i da se bude sa fizičkim bolom. Ovi problemi mogu se izbjeći drijemkama, ali on upozorava da drijemke ne bi trebalo da budu duže od 90 minuta, jer u tom slučaju možete biti još pospaniji.

– Jedna od najvažnijih funkcija sna je da dozvoli mozgu da se odmori i oporavi. Tokom dubokog sna, korteks – deo mozga koji je odgovoran za mišljenje, memoriju, jezik i mnoge druge stvari – prestaje da reaguje na nadražaje i ulazi u mod za oporavak. Što više mozga upošljavate tokom dana, više mu je vremena potrebno da se odmori, a san je najbolji način za to – kaže profesor Džim Horn, direktor Centra za istraživanje sna na univerzitetu u Lafborou.

On dodaje da je ženama potrebno više sna, jer su one sposobne da rade više stvari u isto vrijeme. Pored toga, više sna je potrebno i muškarcima koji se bave zahtevnim poslovima koji zahtjevaju lateralno mišljenje.

Izvor: Blic Žena