Dok većina Balkanaca muku muči sa sve većim komunalijama, stanovinici ove srednjoazijske zemlje nemaju sa tim baš nikakvih problema.

Naime, u Turkmenistanu, takozvanom raju na zemlji, računi za gas, struju i vodu – ne postoje. Besplatno grijanje uvedeno je 1993. godine.

Na čelu ove države sa pet miliona stanovnika, uglavnom muslimana, nalazi se predsjednik Gurbankuli Berdimuhamedov, koji je na vlast došao 2012. godine.

Foto: Wikipedia/Official White House Photo/Lawrence Jackson

Foto: Wikipedia/Official White House Photo/Lawrence Jackson

Smatra se da Turkmenistan ima četvrte po veličini rezerve prirodnog gasa u svijetu, pa stanovnici ove bogate zemlje uživaju u besplatnom gasu, struji i vodi još od 1993. godine.

Međutim, očigledno da će se na tom polju ipak dogoditi male promjene. Bar je tako najavio sam predsjednik, kada je rekao da će ipak započeti sa ugradnjom mjerača za potrošnju gasa kako bi podstakli građane da energiju troše racionalnije i efikasnije.

Naime, njegova vlada je još u oktobru objavila da ih besplatan gas košta pet milijardi dolara godišnje, pa je logično da će pokušati da bar djelimično smanje taj ogroman trošak.

Izvor: B92