epa09116461 A health worker holds a vial of China's Sinopharm vaccine to be administered to Chinese nationals living in Sri Lanka, at the Port City complex in Colombo, Sri Lanka, 05 April 2021. Sri Lanka received 600,000 doses of Sinopharm vaccine to be used to vaccinate the estimated 200,000 Chinese workers living in the country. Most in the Colombo district were informed to get their jabs at the newly constructed Port City complex. Sri Lanka?s National Medicine Regulatory Authority (NMRA) has approved the decision to bring in the Chinese vaccine. However, the regulatory body is yet to approve it for emergency use. EPA-EFE/CHAMILA KARUNARATHNE

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković rekao je u Јutarnjem programu naše televizije da se u narednom periodu očekuje ubrzanje procesa vakcinacije u Srpskoj.

On je rekao da je do sada vakcinisano više od 39.000 građana prvom dozom, a revakcinisano skoro 20.000.

“Sa količinom vakcina koje pristižu, očekujemo u narednom periodu ubrzanje procesa vakcinacije. Zadovoljni smo brojem starijih od 65 koji su se odazvali pozivu na vakcinaciju. Pripremamo se za fazu tri i očekujemo ulazak u tu fazu u druoj sedmici maja”, naveo je Zeljković.

On je istakao da tokom dana očekuje nalaz kontrolne laboratorije Agencije za lijekove i medicinska sredstva o ruskim vakcinama Sputnjik, te da će nakon toga vakcine biti raspoređene na teren.

“Riječ je o 25.000 prve komponente ruske vakcine, a očekuje se još 25.000 doza druge. Očekujemo i isporuku preko Kovaks mehanizma, konkretno Fajzer i Astra Zeneka vakcina. Ovih dana se završava nabavka kineske vakcine Sinofarm u količini od 160.000, a 50 odsto od toga očekujemo tokom sljedeće sedmice”, naveo je Zeljković.

Kada je riječ o kalendaru obavezne vakcinacije, Zeljković je apleovao na roditelje da na vrijeme dovedu djecu na vakcinaciju.

“Vakcine su omogućile da se izborimo sa nekim od najtežih zaraznih bolesti u istoriji čovječanstva. Samim tim, ne smijemo dozvoliti mogućnost da se neke od tih bolesti vrate i obavezan kalendar vakcinacije ima za cilj da zaštiti najmlađu i najosjetljiviju populaciju. S toga apelujem na roditelje da prepoznaju značaj vakcinacije kada govorimo o obaveznom kalendaru vakcinacije, i da dovedu djecu na vrijeme na vakcinaciju i revakcinaciju”, rekao je Zeljković.

 

 

 

 

Izvor: RTRS