Iako Srpska u proteklih sedam dana bilježi blaži pad ukupnog broja novooboljelih, te onih koji moraju na liječenje, građani i dalje treba da smanje kontakt sa virusom, te poštuju preventivne mjere.

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, kaže da će epidemiološke mjere biti korigovane u onim sredinama gdje to bude potrebno, a naročito tamo gdje ove mjere nisu bile poštovane u proteklom periodu.

– Pripremiće prijedologe i prema Stručnooperativnom timu Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS, za eventuelne korekcije postojećih ili uvođenje novih mjera. Prijedloge će razmatrati Republički štab za vanredne situacije, kako bi mjere bile prilagođene lokalnim zajednicama, ali i situaciji na republičkom nivou – ističe Zeljković.

Prema njegovim riječima, u narednom periodu očekuju se rezultati mjera koje su primijenjene u prethodnom periodu.

– Čekamo i reakciju lokalnih zajednica, kada je riječ o primjeni postojećih i eventuelnoj korekciji mjera koje su oni uveli u proteklom periodu – kaže Zeljković.

Dodaje da je u narednom periodu značajno ispratiti sezonu gripa, ali i samu epidemiološku situaciju u predškolskim ustanovama, te školama, kada se učenici vrate u klupe.

 

Izvor: Srpska info