Glumac Željko Ninčić koji će uskoro gostovati u Širokom Brijegu s predstavom “Audicija” rekao je u izjavi za agenciju Fena kako je s likom Marinka Ćutuka otvorio mnoge teme te da se u mnogim filmovima i serijama pojavljuju likovi koji liče i asociraju na taj lik.

Naglasio je kako je tim likom na neki način skrenuo pažnju na mentalitet i karakteristike Hercegovaca.

Što se tiče njegovih najnovijih projekta, Ninčić ističe kako do kraja ide s “Audicijom” te najavljuje još predstava.

Ovo je četvrta po redu predstava i na neki način simbioza staroga i novoga, kazao je on, naglasivši kako inspiraciju i teme crpi iz okruženja, života i aktualnosti.

Kada su u pitanju budući planovi, poznati glumac, naglašava kako mu je želja ove godine obilježiti 30 godina “Audicije”.

Izrazio je nadu da će godišnjicu obilježiti i u Zagrebu, koji je, kako je rekao, interesantan upravo zbog toga što je u Hrvatskoj odigrao preko hiljadu predstava, a u samom Zagrebu preko stotinu te da je uz taj grad emotivno vezan i na neki način u njemu je napravio i najveće uspjehe.

Lisinski je jedini prostor u kojem su sve četiri “Audicije” imale premijeru, rekao je Ninčić.

Na pitanje je li u kontaktu s nekim od glumaca iz stare “Audicije” i postoji li ikakva šansa ponovnog okupljanja stare ekipe, Ninčić ističe kako su se glumci iz “Audicije” nažalost sve više i više udaljavali jer je svako išao za svojom karijerom, no i zbog obveza i današnjeg načina života.

”Svako se u nečemu našao, a ja sam ostao pri ovoj varijanti i odnosu prema toj predstavi. Tako sam jedini ostao, ali sam uvijek otvoren za sve saradnje pogotovo koje su korektne”, ističe glumac.

Što se tiče njegovog učestvovanja u humanitarnoj akciji pomoći oboljelom dječaku Luki Barešiću i povratku u Široki Brijeg, Ninčić ističe kako to nije nikakav povratak jer je Široki uvijek sa njim i da koristi svaku priliku doći u taj grad, a da je ovo prvi put da dolazi odigrati predstavu.

”Po prvi put nakon mog odlaska na studiranje i na neki životni put dolazim u Široki i to je vrlo emotivan trenutak u mojoj karijeri, pogotovo zato što dolazim u jednoj značajnoj varijanti gdje ću imati priliku da napravim jedan human čin i skrenem pažnju na dječaka Luku, a i da se sastanem s mojim prijateljima koji će imati prvi put priliku da me vide u kinu Borak”, naglasio je Ninčić.

Inače, u sklopu humanitarne akcije “Za Luku”, Udruženje “Inicijativa za Široki Brijeg” u saradnji s kinom “Borak”, organiziraće 15. februara u Širokom Brijegu izvođenje predstave “Audicija”, a ta predstava biće prikazana još u Ljubuškom, Čapljini i Stocu.

Ovom akcijom nastavlja se prikupljanje sredstava potrebnih za liječenje 4-godišnjeg dječaka Luke Barešića, koji boluje od rane mioklone encefalopatije.

Ninčić je svoju glumačku karijeru započeo još kao student sarajevske Akademije dramskih umjetnosti 1984. godine upravo “Audicijom”, kada je grupa studenata odlučila osmisliti originalan scenario, koji i danas živi i oduševljava sve generacije. Rođen je 3. maja 1959. u BiH, u Poklečanima, a njegovo preci nose korijene iz Nevesinja. Djetinjstvo je proveo u Lištici kod Širokog Brijega, gdje je završio gimnaziju. Gimnazijski dani ovog danas izuzetnog komičara bili su period kada se opredijelio za glumu. U Sarajevu je konkurisao 1982. godine na Akademiju scenskih umjetnosti, gdje je i primljen u klasi prof. Emira Kusturice, te istu završio 1987. godine.