Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da podržava pravo svakog građanina Srpske da izrazi stav i njegovu potrebu da ispolji mišljenje, jer je Republika zrelo demokratsko društvo, ali da ne podržava aktivnosti koje bi trebale da služe prelivanju krize iz apsolutno nesređene sredine, kakva je Federacija BiH, u apsolutno sređenu – kakva je Srpska.

Izvor: Agencije

“Vidjela sam sinoć pozive upućene građanima Republike Srpske da se solidarišu sa građanima FBiH i u prilici sam da se solidarišem sa raznim građanima na planeti, čak i kada treba sa građanima FBiH u brojnim važnim pitanjima, ali nikada ako je riječ o izvozu određene kvazi-revolucije ili nereda sa teritorije jednog entiteta na drugi”, istakla je Cvijanovićeva, komentarišući današnje okupljanje građana u Banjaluci.

Ona je novinarima u Banjaluci rekla da se niz godina pokušava da se određena nezadovoljstva, prilike i neprilike koje se dešavaju u FBiH “izvezu” na prostor Srpske, kao i da očekuje od građana da ne nasjedaju na takve trikove.

“Kada je riječ o izražavanju mišljenja, stava, zadovoljstva ili nezadovoljstva, uvijek ih pozivam da budu pravi demokratski građani u pravom demokratskom društvu”, poručila je Cvijanovićeva.

Pedesetak građana okupilo se danas na protestu u Banjaluci koji su organizovali Helsinški parlament Banjaluka i Udruženje građana “Oštra nula”, da bi iskazali podršku demonstrantima u FBiH i ukazali na socijalne probleme u Srpskoj.

Okupljeni su šetnjom od Narodnog pozorišta Republike Srpske do Trga Krajine završili protestno okupljanje.