Republički inspektori su, u saradnji s inspektorima jedinica lokalne samouprave, u večernjim satima tokom vikenda koji je iza nas obavili 490 inspekcijskih kontrola u ugostiteljskim objektima širom Republike Srpske, od čega je za 11 njih utvrđeno da nisu poštovali mjere zaštite od epidemije korona virusa.

Oni su sankcionisani kaznama u iznosu od 7.300 KM, saopštili su iz Inspektorata RS.

– Nepravilnosti su utvrđene jer se subjekti nisu dosljedno pridržavali propisanih preventivnih mjera koje se odnose na obezbjeđivanja fizičke distance, broj osoba koje istovremeno borave u objektu, te korišćenje zaštitne opreme. U okviru pomenutih kontrola obavljenih u proteklom periodu, inspektori su do sada izrekli kazne u ukupnom iznosu od 104.400 KM. Imajući u vidu zakonske odredbe, prema kojima inspektor kao ovlašćeni organ može izreći samo minimum propisane novčane kazne, evidentno je da su inspektori na terenu preduzimali represivne mjere u svim slučajevima kada su zetekli subjekte u prekršaju – naglašavaju u Inspektoratu RS.

Još jednom su pozvali privredne subjekte da svoj rad prilagode trenutnoj epidemiološkoj situaciji i da prevenciju stave na prvo mjesto.

– Takođe, želimo apelovati i na građane da se pridržavaju preventivnih mjera i da na svom primjeru pokažu odgovornost u ponašanju. Uz sav trud zdravstvenih radnika, kontrole inspekcijskih organa, mjere Republičkog štaba za vanredne situacije s ciljem suzbijanja širenja virusa korona u zajednici, ukoliko kao pojedinci ne budemo čuvali svoje zdravlje, posljedice za cijelu zajednicu će biti mnogo veće – upozoravaju iz Inspektorata RS.

 

 

 

 

Izvor: Srpska info