U prvom polugodištu ove godine, republička tržišna inspekcija je obavila 2.025 kontrola izdavanja računa i u 229 slučajeva utvrdila da poslovni subjekti nisu uredno izdavali račune za prodatu robu ili izvršenu uslugu.

Zbog utvrđenog prekršaja subjektima su izrečene kazne u iznosu od 107.900 KM, saopšteno je iz Inspektorata RS, iz kojeg naglašavaju da, s ciljem suzbijanja nelegalnog prometa robe i usluga, republička tržišna inspekcija kontinuirano kontroliše izdavanja računa i evidentiranja prometa..

– Neizdavanje računa najčešće je konstatovano u objektima koji se bave prometom prehrambene i neprehrambene robe, te u objektima koji obavljaju djelatnost pružanja usluga ishrane i pića – bifei, kafići, roštiljnice i drigi ugostiteljski objekti. Subjekti koji ne izdaju račune predstavljaju nelojalnu konkurenciju privrednicima koji poštuju zakon i izmiruju sve poslovne obaveze. Zbog toga će tržišna inspekcija u okviru sprovođenja mjera na suzbijanju sive ekonomije, nastaviti pojačane aktivnosti na kontroli prometa roba i usluga i poštovanja obaveze izdavanja računa – poručuju iz Inspektorata RS.

 

 

Izvor: Srpska info