Procijenjenih jedan trilion dolara godišnje izvuče se iz siromašnih zemalja i milioni života su izgubljeni zbog korupcije, sudeći po aktivistima. U izvještaju organizacije za borbu protiv siromaštva, One, navodi se da je veći dio napretka ostvarenog tokom protekle …

… dvije decenije u borbi protiv ekstremnog siromaštva ugroženo korupcijom i kriminalom, prenosi BBC.

Korupcijske akrivnosti uključuju korištenje fantomskih firmi i pranje novca.

Izvještaj krivi korupciju za 3,6 miliona smrtnih slučajeva svake godine.

Ukoliko se poduzme akcija na okončanju tajnovitosti koja dopušta korupciji da cvjeta – i ako se otkriveni prihodi ulože u zdravstvo, grupa računa da će brojne smrti biti spriječene u siromašnim zemljama.

One opisuje nalaze svog izvještaja kao “skandal od trilion dolara”.

– Korupcija spriječava privatne investicije, smanjuje ekonomski rast, povećava troškove poslovanja i može dovesti do političke nestabilnosti – navodi se u izvještaju.

U zemljama u razvoju, korupcija je, međutim, ubica. Kada su vlade lišene vlastitih resursa za ulaganje u zdravstvenu zaštitu, sigurnost hrane ili temeljnu infrastrukturu, to košta života i uzima najveći danak među djecom – dodaje One.

Grupa traži od čelnika G-20 koji se sastaju u Australiji u novembru da poduzmu razne mjere u bavljenju tim problemom, uključujući javno objavljivanje informacija o vlastitim kompanijama i trustovima kako bi spriječila da budu korištene za pranje novca i prikrivanje identiteta kriminalaca.

Izvor: vijesti.ba