Članovi udruženja guslara i epskih pjesnika „Vojvoda Vlatko Vuković“ učestvovali su na šestom zavičajnom sijelu „Sačuvajmo običaj- sačuvajmo zavičaj“ koji je održan u selu Vlasače kod Trebinja.

Predsjednik Udruženja Žarko Кoprivica istakao je da je srećan što su od početka održavanja sijela svake godine učesnici programa na Vlasačama.
„Trudimo se da očuvamo našu tradiciju, da se čuju naše gusle i pjesma. Rekao sam omladini, da pričaju roditeljima kako je nekada bilo na sijelima, jer su zaboravene ljepote naših običaja. Nadam se da će se mladi uključiti, da čuvara tradicije bude još i više.“, kaže Žarko Кoprivica.

Nakon večernjeg bogosluženja u crkvi Svete Petke počeo je program u parohijskom domu. Veče je otvorio narodni guslar Miloš Vukoje, a u programu su nastupili i guslar Dragan Daković, zdravičar Božo Vuković, mlađa ženska, ženska i muška pjevačka grupa Udruženja guslara i epskih pjesnika „Vojvoda Vlatko Vuković“.

Pored čuvara narodne tradicije iz Bileće učestvovale su muške pjevačke grupe iz Ljubinja, Nevesinja, Banjana, Bileće, Gacka, Trebinja, Foče, narodni guslari, pjesnici i zdravičari.
Organizator tradicionalnog sijela je crkveni odbor pri crkvi Svete Petke na Vlasačama.

Izvor: Radio Bileća