DCIM100MEDIADJI_0492.JPG

Po preporuci Instituta za javno zdravlje donijete su nove mjere u cilju sprečavanja širenja korona virusa, pa će od sjutra pored Budve i Tivta u toj grupi biti i Herceg Novi. Zatvaraju se i ugostiteljski objekti u Danilovgradu, Tuzima i Baru, kazao je dr Igor Galić, direktor Instituta za javno zdravlje, na konferenciji za novinare u IJZ.

Odlukom Ministarstva zdravlja u Herceg Novom će od sutra pa narednih 15 dana, važiti sledeće mjere:

 • Zabranjeni su javni skupovi na otvorenom i zatvorenom.
 • Zabranjuje se rad privrednih društva i preduzetnika koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost u ugostiteljskim objektima (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani i slični ugostiteljski objekti)
 • Za goste hotela obroci se serviraju u njihovim sobama uz zabranu korišćenja zajedničkih prostorija za odmor i rekreaciju (bazeni, spa centri, saune, teretane, TV sale i slično).
 • Dozvoljeno je pripremanje i izdavanje hrane, po porudžbi, bez zadržavanja i konzumacije ispred objekta koji posluje hranom, uključujući ketering, u periodu od 7 do 22 časa, uz potvrdu poslodavca.
 • Zabranjuje se rad privrednih društva i preduzetnika koji se bave trgovinom neprehrambenih proizvoda i pružanja usluga (tržni centri, prodavnice obuće i odjeće, kozmetički, frizerski saloni, kladionice i sl.)
 • Dozvoljen je rad službama koje pružaju usluge od javnog interesa a nezamjenjiv su uslov života i rada građana (zdravstvo, inspekcijski organi, policija, vojska, službe bezbjednosti, vatrogasne službe, komunalne službe, mediji).
 • Zabranjuje se rad vaspitno- obrazovnih ustanova (predškolske ustanove, škole, fakulteti) i ustanova kulture
 • Zabranjene su djelatnosti u oblasti kulture koje podrazumijevaju istovremeno prisustvo više lica u istom prostoru (pozorišta, bioskopi, muzeji, galerije)
 • Rad u vaspitno obrazovnim ustanovama se organizuje na daljinu (online nastava).
 • Zabranjuju se sve sportske manifestacije
 • Zabranjuju se aktivnosti u teretanama, fitnes centrima, sportskim salama („balonima“) za rekreaciju i drugim zatvorenim objektima ovog tipa.

Mjera se ne odosi na treninge profesionalnih sportista koji se redovno podvrgavaju testiranjima.

Stanovnici Herceg Novog neće imati zabranu napuštanja opštine tokom radnih dana, dok je i dalje na snazi za cijelu Crnu Goru, zabrana međugradskog saobraćaja tokom vikenda.

Epidemiološka situacija u Crnoj Gori je složena, transmisija na visokom nivou, a zabrinjavajući podatak o broju preminulih i opterećenosti zdravstvenog sistema, kazao je dr Igor Galić, direktor IJZ.

-U novembru smo imali preko 11 000 i sadašnje stanje nije na tom nivou, ali je zabrinjavajuće za nas epidemiologe. U pojedinim opštinama je evidentan pad novooboljelih, ali i dalje je to na nezadovoljavajućem nivou. Prosječan broj je manji u odnosu na prethodne tri nedelje. Zabrinjavajući je broj preminulih, posebno u poslednjoj nedelji i iznosi 61. Povećan je broj testiranja, odnos pozitivnih u odnosu na broj testiranih je i dalje na nivou 25 do 30 % uzorkovanih, kazao je dr Galić.

Stopa incidencije po opštinama je povoljnija, manji je broj oboljelih u gotovo svim opštinama, ali povećao se broj opština koje su u rizičnoj četvrtoj kategoriji, kazao je dr Galić.

-Vidljivo je smanjenje u Budvi i Tivtu, broj novooboljelih je hronično loš u Podgorici, dok je Herceg Novi u porastu zbog čega će Herceg Novi biti obuhvaćen novim mjerama, objasnio je dr Galić.

Kako je kazao, zauzetost kovid postelja je visok – 75,8%, u izolaciji je 21 ljekar, 56 tehničara i 14 nemedicinskog osoblja.

Podsjećamo, naredba predsjednika Opštine Herceg Novi od 19. februara, kojom se zabranjuje korišćenje igrališta, parkova i teretana na otvorenom, dopunjena je zabranom držanja stolova i stolica ispred ugostiteljskih objekata i ugostiteljskih terasa. Intenzivirana je i kontrola gradskog saobraćaja u dijelu provjere poštovanja nošenja maske i zabrane stajanja putnika u vozilu.

Za ulazak u Crnu Goru od sjutra će biti potreban i PCR test za one koji dolaze i za Luksemburga, Bocvane, San Marina, Slovačke, Bugarske.

I dalje nije obavezan PCR test za dolaske iz Srbije i BiH iako iz tih susjednih država dolazi najveći broj građana u Crnu Goru.

Besplatna telefonska linija 1555 od sutra će opet biti u funkciji, kazala je Mina Gazivoda, specijalista medicinske psihologije u KCCG.

-Psihološku pomoć građani će moći dobiti radnim danima od 9 do 18 sati, vikendom od 9 do 15 časova. Biće uključeni studenti završnih godina fakulteta za psihologiju koji će, uz nadzor psihologa, pomoći da se građanima omogući podrška, kazala je Gazivoda.

Pokrenuta je i digitalna platforma putem kojoe je moguće informisati se o vakcinaciji, revakcinaciji kao i zakazati vakcinaciju, a svakodnevno će biti dopunjavana analitičkim izvještajima, kazala je Gazivoda.

 

 

 

Izvor: rthn.co.me