Najplodonosnija kubansko-američka akcija: kubanska beba Hema biće rođena za dvije nedjelje, a njeni otac i majka su se prije nedjelju dana prvi put uživo vidili poslije 16 godina.

Posle 16 godina Herardo Ernandes je mogao da zagrli svoju suprugu koja nosi njihovo deteNjih dvoje nisu imali priliku ni da se vide a kamoli da se dodirnu punih 16 godina. Ipak, Herardo Ernandes čvrsto je zagrlio svoju suprugu koja ga je pre nedelju dana dočekala u Havani – sa stomakom do zuba. Beba treba da se rodi za dve nedelje i zvaće se Hema. Herardo je sa još dvojicom Kubanaca, prethodno u SAD osuđenim na doživotni zatvor zbog špijunaže, stigao kući taman na vreme da prisustvuje rođenju svoje kćerke. Priča ovog para verovatno nikad ne bi došla u žižu interesovanja medija da nije najplodonosniji deo kubansko-američke diplomatske akcije u kojoj hladnoratovski protivnici nastoje da otople međusobne odnose.

Razmena zatvorenika između Kube i Amerike sprovedena je istog dana kada su Raul Kastro i Barak Obama objavili pomirenje i obnavljanje diplomatskih odnosa posle više od pola veka ljutog neprijateljstva. U SAD  je došao Amerikanac Alan Gros, osuđen pre pet godina na zatvorsku kaznu od 15 godina u Havani, dok su na Kubu sletela trojica od petorice bivših agenata koji su se svojevremeno infiltrirali u organizacije tvrdokornih kubanskih emigrantskih aktivista u Majamiju.

Diplomatski pregovori koji su doveli do rušenja poslednjeg hladnoratovskog zida trajali su 18 meseci. Sada se zna da su mnoge poznate svetske ličnosti i pojedini (do sada nepoznati) zvaničnici jedne i druge vlasti učestvovali u naporima da se dođe do rešenja. Papa Franjo i jedan deo vatikanske vrhuške zaslužni su što je sporazum postignut, Kanada je pregovaračima ustupila svoj neutralni teren, kubanski i američki „misionari” putovali su putničkim avionima u ekonomskoj klasi, a sve je bilo obavijeno velom tajnosti.

Čak i kada su se dva predsednika – Kastro i Obama – na šest sekundi sreli, pre godinu dana na komemoraciji Nelsonu Mandeli u Johanesburgu, niko nije posumnjao da se iza tog rukovanja krije istorijski događaj o čijim dometima tek sada bruji ceo svet.

Ali, kako je, pobogu, začeta mala Hema?

„Preko daljinskog upravljača”, rekao je tajanstveno veseli Herardo Ernandes kubanskoj televiziji. Kuba je svoje zemljake dočekala kao heroje, zato što su oni u vremenima najgorih odnosa između dve zemlje obaveštajnim radom preduhitrili neke terorističke akcije. Amerikanci ih i dalje smatraju za okorele špijune, ali su zarad pomirenja prihvatili da ih puste kući. Njihov povratak obećao je svojevremeno Fidel Kastro, ali se ipak na Kubi to smatra kao pravo čudo.

Pored majke Adrijane Peres i njenog muža Herarda, za rođenje Heme zaslužna je diplomatska pošta uz spremnost Vašingtona i Havane da nekonvencionalnim metodama pospeše pregovore. Navodno je, kako sada pišu američki mediji, Adrijana Peres očajnički želela da postane majka, a bojala se da nikad neće biti u prilici da se ponovo sastane sa svojim mužem. Senator iz Demokratske stranke Patrik Lihi istovremeno je pokušavao da poboljša uslove pod kojima je Amerikanac Alan Gros u zatvoru u Kubi izgubio tridesetak kilograma. Uz saglasnost Vašingtona i Havane sklopljen je dil: udovoljiće se želji kubanskog bračnog para, u zamenu za bolje zatvorske uslove Alana Grosa.

Zamrznuta sperma Herarda Ernandesa prenesena je u Panamu, gde je na veštačku oplodnju čekala Adrijana Peres. Dete je začeto iz drugog pokušaja. Bila je to jedna od najmaštovitijih diplomatskih akcija svih vremena. I najplodonosnijih.

Ministarstvo pravosuđa SAD potvrdilo je šturim saopštenjem da je ova neverovatna priča tačna: „Možemo da potvrdimo da su SAD omogućile da se ostvari molba gospođe Ernandes, da dobije bebu sa svojim mužem.”

Vatikan se još nije oglasio ovim povodom. Bezgrešno začeće ili veštačka oplodnja, to će ostati dilema za crkvene ideologe. Svakako bilo bi bogougodnije da je bračni par do potomstva došao prirodnim putem. I Fidel Kastro još nije rekao nijednu reč o svemu što se između Havane i Vašingtona poslednje nedelje dešava. Njegova stolica je na skupštinskom plenumu KPK u Havani ostala prazna, mada ga je predsednik Kube u svom govoru više puta pominjao, uz gromki aplauz svih delegata.

Lepa Adrijana i njen muž sedeli su u prvom redu držeći se za ruke. Otopljavanje između Havane i Vašingtona počelo je sa medicinom. Požrtvovanost i stručnost kubanskih lekara koji su masovno otišli u Afriku da leče ebolu hvalili su američki mediji i pojedini visoki zvaničnici iz Vašingtona. Sada će, ukoliko sve bude kako se najavljuje, stručnjaci moći još tešnje da sarađuju u diplomatiji, nauci, u spasavanju života i prirodnoj oplodnji.

 

Izvor: Politika.rs