Iznad jedne od centralnih ulica, u “srcu” glavnog grada Slovenije, obuća visi na žici, iznad glava prolaznika. Niko ne zna zašto, ali se svi slažu da sve to dobro izgleda.

Uži i neveliki centar Ljubljane ukrašen je malim mostovima, ujutru bučan, već oko 22 časa tih, uvijek prepun turista i karakterističan po potpuno neobičnoj, Trubarjevoj cesti.

Dok se posjetioci obližnje pijace tom ulicom vraćaju iz nabavke, dok prodavci u lokalnim radnjama tuda odlaze ili dolaze na posao, put im presecaju turisti, sa aparatima i “pametnim” telefonima u visoko podignutim rukama.

Svi stoje u blizini Čevljarskog mosta, gledaju iznad sebe i slikaju patike i cipele, okačene o žice iznad svojih glava.

“Zbog čega šetamo ispod obuće?”, logično je pitanje koje prvo pada na pamet i koje smo postavljali prolaznicima na početku internog i ad-hoc “istraživanja”.

– “A, pa to je zbog samoubica. Kada god se neko ubije, okače po par patika“, prvi je odgovor koji smo čuli.- “Nisam siguran, ali ima veze sa kriminalom“, takođe nam je rečeno.

– “Ma, to je protest, zbog ukidanja samostalnog Ministarstva kulture u vladi Janeza Janše“, najrealnije nam je zazvučalo.

Kao ni njihovi sugrađani, ni ljubljanski novinari ne znaju tačan razlog te neobične pojave, ali se svi slažu da su patike atrakcija i da dobro izgledaju. Štaviše, nerijetko se događa da i stranci donose svoju obuću i nude da bude postavljena na žicu.

Navodno je “šou” sa patikama počeo upravo na Čevljarskom mostu, zaista u znak protesta protiv Janšine kulturne politike. Ipak, vremenom je od svega napravljena dobra šala, pa su fotke “ulice sa patikama” počele da zauzimaju svoje mesto na ljubljanskim razglednicama.

Ta slika sviđa se i nadležnim gradskim organima. Na primjer, lokalnom “mestnom inšpektoratu”, iz kojeg je slovenačkim novinarima poručeno:

Da li je moguće skloniti svu obuću sa žice? Naravno da jeste. Ali, da li je neophodno to uraditi? Naše mišljenje je da nije, jer ne ometaju prolaznike i daju ulici notu intrige“.

Dakle, patike do daljeg ostaju na žici.

 

Izvor: mondo.rs / Mladen Šolak