Ako ste „tanki“ sa novcem, štednja je vjerovatno poslednja stvar na koju ćete misliti.  Ali izdvajanje novca na redovnoj osnovi može učiniti da se odlično osjećate čak i dok planirate svoj budžet.

Ako Vam plaćanje računa predstavlja veliki problem u mjesečnom budžetu, teško da ćete razmišljati o štednji. Ali, izdvajanje novca za „crne dane“ će Vam biti od velike pomoći ukoliko se suočite sa nepredviđenim troškovima. Štedeći možete sebi priuštiti stvari o kojima biste bez štednje samo sanjali.

Zašto štediti?

Navešćemo Vam samo neke od razloga:

–  Da bi olakšali budžet kada imate velike troškove kao što su praznici, rođendani, godišnji odmori. Odvajajući određeni iznos novca svaki mjesec će Vam te troškove učiniti značajno lakšim.

–  Napravite sami svoj fond za „crne dane“ u slučaju hitnih i nepredviđenih troškova. Kao što je gubitak posla ili nemogućnost rada usljed neke bolesti.

–  Zimski računi Vas dodatno opterećuju? Plaćajte isti iznos novca svakog mjeseca koji ste uštedili tokom jeftinijih ljetnih mjeseci. Na taj način ćete biti u stanju da platite mjesečne račune tokom zime koji su viši.

–  Tu su naravno i stvari koje sa svojim redovnim primanjima nikad ne bi sebi mogli priuštiti kao što je kupovina auta, odlazak na ljetovanje.

– Te ostvarivanje nekih dugoročnijih ciljeva kao što je  štednja za školovanje djece, penziju, odmor iz snova.

 

Savjeti za štednju:

Budžet: Preuzmite kontrolu nad svakodnevnim novcem i vidite gdje možete uštediti.

Zaduživanje: Kontrolišite svoje kredite, kreditne kartice i prekoračenja.

Ciljevi: razmislite o načinima finansiranja budućih ciljeva i         vidite kako će oni uticati na Vaše dugoročne planove.

Štednja: Budite sigurni da Vaš novac radi za Vas.

Osiguranje: Zaštitite svoju porodicu od neočekivanih događaja.

Nekretnine: Pogledajte kako se Vaš dom uklapa u Vaše finansije.

Starost: razmišljajte o njoj na vrijeme – štedeći danas!

Jedna od najboljih stvari koju možete uraditi za sebe je redovna štednja ostvarenih prihoda.

Ušteda čini teška vremena mnogo lakšim, a dobra vremena puno boljim.

 

Izvor: www.mirror.co.uk / novac.ba