Nekoliko studija je pokazalo da svakodnevno dugo sjedenje može biti opasno po zdravlje koliko i pušenje.

Sjedelački način života udvostručuje rizik od dijabetesa i povezan je sa rizicima za bolesti srca. Štaviše, neaktivnost je jedan od najvećih ubica odraslih ljudi, tvrdi Svjetska zravstvena organizacija.

Najstrašnije je to što rezultati studija pokazuju da su efekti isti, čak i kad se osoba koja dugo sjedi, u ostatku dana bavi fizičkim aktivnostima.

“Većina ljudi misli da ako vježba svakodnevno, neće imati problema zbog dugog sjedenja”, kaže istraživač dr Ema Vilmot, čiji je tim sa Univerziteta u Lesteru analizirao 18 studija koje su obuhvatile 800.000 ljudi.

“Međutim, kada dugo sjedimo, razmjena enzima u našim mišićima može dovesti do opasnog nivoa šećera u krvi. Efekti se dešavaju brzo, a vežbanje ne može potpuno da vas zaštiti”.

Dr Vilmot i njen tim otkrili su da osobe koje dugo sjede imaju dva puta veće šanse da dobiju dijabetes ili bolesti srca, od onih koji sjede kraće.

Tim je takođe zapazio da takav način života vodi povećanom riziku od bolesti bubrega, naročito kod žena.

Tim Alardis, osteopata i fizioterapeut iz Velike Britanije objašnjava da je tijelu neprekidno potrebno kretanje.

“Naše kičme su dizajnirane za kretanje. Koljena, kukovi, članci, stopala su takođe pokretljivi zglobovi. Ako sjedite po četiri sata u stolici, pet dana u nedelji, a kičma se ne kreće, kolena i kukovi su savijeni, a vaše telo postaje ukočeno. Mišići slabe i tijelo počinje da se buni”, kaže on.

Žene koje nose visoke potpetice i uske suknje na posao u naročitoj su opasnosti. Takve cipele čine da se karlica naginje napred dok stojimo ili hodamo, što slabi leđne mišiće, dok uske suknje ograničavaju pokrete zglobova.

Kako se možete zaštititi od ovih opasnosti?

Jednostavan način je da nikad ne sjedite duže od 30 minuta bez pauze. I poza u kojoj sedite je takođe važna.

Držite leđa pravo, a ramena opustite i zabacite unazad. Zadnjica bi trebalo da vam se nalazi tačno uz naslon stolice i izbjegavajte prekrštanje nogu.

Ako već imate bolove u leđima, ramenima ili koljenima, važno je da budete što više aktivni, kako biste povratili pokretljivost zglobova.

Izvor: eTrafika.net