Godišnjica Dejtonskog sporazuma, Svjetski dan televizije, Dan osobođenja Banjaluke i Aranđelovdan, jedna od najčešćih krsnih slava u srpskom pravoslavnom kalendaru – sve se to obilježava danas.

U fokusu pažnje medija će, bez sumnje, biti godišnjica potpisivanja Dejtonskog sporazuma, kojim je prije 25 godina okončan rat u Bosni i Hercegovini.

I nakon četvrt vijeka ovaj sporazum izaziva brojne kontroverze i rasprave. Kako je rekao Met Fild, ambasador Velike Britanije u BiH, Dejton i danas “asocira podjednako na mir i na podjele u BiH”.

Analizom stanja u BiH 25 godina nakon Dejtona baviće se i većina televizija u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Većina TV novinara, snimatelja i ostalih medijskih profesionalaca vjerovatno neće imati vremena za slavlje, mada je po UN kalendaru danas njihov dan.

FOTO : SINIŠA PAŠALIĆ / RAS SRBIJA
FOTO : SINIŠA PAŠALIĆ / RAS SRBIJA

Svjetski dan televizije ustanovljen je 1996. godine, kako bi se odalo priznanje uticaju televizije i ulozi koju ona ima, jer upozorava na zdravstvene, socijalne, ekonomske i druge probleme u svijetu.

Prema istraživanjima Fondacije Fridrih Ebert u BiH, televizija je i danas, uprkos rastu novih medija, najuticajniji medij i najčešći izvor informacija za većinu građana BiH.

Za Banjalučane je danas i Dan oslobođenja u Prvom svjetskom ratu, jer je upravo na današnji dan, prije 102 godine, srpska vojska umarširala u grad na Vrbasu. To je bio kraj austrougarske okupacije.

FOTO ARHIV RS-MUZEJ RS
FOTO ARHIV RS-MUZEJ RS

Oslobođenje Banjaluke 1918.

Većina građana u Republici Srpskoj, međutim, 21. novembar “prepoznaje” kao Aranđelovdan, veliki pravoslavni praznik i jednu od najčešćih krsnih slava.

Aranđelovdan označava i početak sezone zimskih slava i svetkovina, a ove godine to nije samo povod za idilično svečarsko raspoloženje, nego i za – brigu.

Epidemiolozi upozoravaju da praznična okupljanja mogu biti velika prijetnja po zdravlje i poručuju: obilježite praznike samo u krugu najbližih, čuvajte se korona virusa, biće vremena za slavlje kada sve ovo prođe.

 

Izvor: Srpska info