Poremećaji na svjetskom tržištu lansirali su cijene limuna u nebo pa se i na domaćim policama cijena ovog agruma popela na donedavno nezamislive iznose.

Ekstremne vremenske prilike ove su godine ozbiljno pogodile proizvođače limuna. Tako su na tržištu SAD-a, najvećeg svjetskog proizvođača i potrošača limuna, cijene dosegnule nivoe koji nikad prije nisu zabilježeni.

Zbog suše u Kaliforniji, u kojoj raste više od 90 posto zasada američkog limuna veleprodajne cijene gotovo su se udvostručile u odnosu na godinu ranije. Samo u avgustu cijene limuna u SAD-u porasle su 36 posto, na pet dolara za kilogram, što je najviša cijena od 1980.godine, otkad se statistički prate, javlja Bloomberg.

Na rast cijena limuna u SAD-u uticale su proljetne štete na usjevima u Meksiku, glavnom vanjskom dobavljaču ovoga agruma za američko tržište.

Na rast cijene uticale su i štete koje na rodu limuna izazvala gljivična bolest koja izaziva crne pjege (engl. black spot) na limunovoj kori, a koja posljednjih godina napada usjeve limuna u Južnoj Americi i Južnoafričkoj Republici.

 

Izvor: Tportal.hr