Cvijetni dezeni, tufnice, plava, roza, sa printom ili sa likovima iz crtaća? Izbora je mnogo. Vjerovatno ste pomislili da je riječ o odjeći. Ali ipak riječ je o novom odjevnom predmetu koji se u posljednjih nekoliko mjeseci nametnuo ljudima širom svijeta. A to su zaštitne maske.

Pandemija korona virusa naširoko je promijenila odvijanje života pa se sada svi nalazimo u jednoj novoj realnosti. Zabrinuti za svoje zdravlje i zdravlje drugih prilagođavamo se i pratimo instrukcije stručnjaka kako bi se na što bolji način situacija prevazišla i svi se ponovo vratili uživanju u onim malim stvarima o kojima prije pandemije nismo ni razmišljali. Otići do supermarketa naoružani samo spiskom za kupovinu, srdačnim rukovanjem pozdraviti poznanika ili jednostavno popiti prvu jutarnju kafu na najprometnijem mjestu u gradu je nešto za šta nikad ne bismo ni pomislili  da nam može biti uskraćeno, zar ne?

Stvari se mijenjaju, pa su tako i zaštitne maske postale „must have“ ove godine. Veliki modni brendovi uveliko su u svoje kolekcije uvrstile i zaštitne maske. Poneki su otišli i korak dalje, tako da sada na društvenim mrežama možemo vidjeti maske ukrašene različitim dekorativnim lancima.

A mislilo se da je to rezervisano samo za naočale. Tekstilna industrija je pronašla način kako da se bori sa teškom situacijom koju je pandemija donijela.

Međutim, kakva je situacija kod nas i kako ovakav način života utiče na svijest ljudi, a prvenstveno djece te  da li smo se već navikli na život pod maskama toliko da nam one danas ne predstavljaju anomaliju?

Profesor filozofije i sociologije Sonja Milišić za Padrino radio ističe da su mjere na globalnom nivou doživljene na drugačiji način i upravo je to ono što je rezultiralo različitim odnosom prema maskama.

“S obzirom da su kod nas uvedene kazne na samom početku, a onda i policijski čas narod je odmah razvio buntovni stav jer je to doživljeno kao represija. Mi na Balkanu inače imamo takav mentalitet da sve što se nameće odmah bez razmišljanja o neophodnosti istog odbacujemo. Tako je i sa maskama, ljudi iz inata odbijaju jer im je to način izraza nezadovoljstva. Problem vidimo i u tome što na mnogo veće probleme u društvu ne reagujemo, pa bunt izražavamo na niskim nivoima u ovom slučaju kroz masku. Kolektivno smo stanje pandemije doživjeli vrlo neozbiljno posebno mladi ljudi”, ističe Milišić.

Dodaja da ukoliko bi maske bile trend, mladi bi ih i nosili sa zadovoljstvom čak se i takmičili u diznaju. Takođe ističe da roditelji trebaju odigrati veliku ulogu jer ukoliko želimo izaći iz ovog sto prije roditelji trebaju biti uzor pravilnih vrijednosti.

“Mnogo bolja povratna reakcija na globalnom nivou bi bila da su mjere date kao preporuka, a da je sistem zanovan na razvoju empatije, odgovornosti u svim stanjima”, rekla je profesorica.

Raspitali smo se kakvo raspoloženje o maskama vlada u Trebinju te da li je vide samo kao potrebu ili ipak nisu protiv ideje da kroz nju dodatno izraze svoj stil.

U jednoj trebinjskoj krojačkoj radnji ističu da su maske sa zanimljivim dezenima dosta tražene.

„Maske se puno traže, najviše klinci ali i odrasli. I odrasli kupe po neku jer je sad moderno da ih nose. Uzimaju ih i stariji. Tinejdžeri uglavnom traže maskirne i nekima je, posebno manjoj djeci, to postalo zanimljivo. Valjda im to izgleda biti odrastao. Traže Miki Maus, dezene sa autićima, svemircima, cvjetne dezene, roze i druge.“, ističu iz krojačke radnje Crna ovca.

Sa početkom školske godine  većina roditelja želi da svojim školarcima olakša neophodnost nošenja maske pa im se maske sa printom omiljenih dječijih likova čine kao dobro rješenje da bi djeca zaštitnu masku lakše prihvatila.

Zorana Bojbaša, koja takođe izrađuje platnene maske raznih dezena te ih nudi na društvenim mrežama kao Bimba shop , rekla je za Padrino radio da ono što je najbitnije jeste svakako zaštita, ali i da ima dosta zahtjeva od mušterija koje žele da nošenje maske učine šarenijim i veselijim.

Uglavnom djevojke žele tufnice ili jednobojne vedre boje. Za djecu mame traže crtane likove, ali i zvjezdice, leptiriće i srca. Nekome je bitno da ukombinuje sa odjevnom kombinacijom, a nekima i nije. Bitna je zaštita”, ističe ova mlada Trebinjka.

U jednom su svi saglasni, a to je da je zdravlje na prvom mjestu. Većina mladih u Trebinju masku vide kao neophodnost zbog novonastale situacije, ali se nadaju da će to uskoro da se promijeni.

Pojedini koji se ipak odluče za neke veselije ili šarene tonove, čine to iz potrebe da na taj način bar malo uljepšaju i ublaže efekte novog odjevnog predmeta koji će se prema procjenama još uvijek zadržati među nama.

Trendovi dolaze i prolaze, ali ono što je oduvijek najviše krasilo lice čovjeka i što nikada neće izaći iz mode je vedar osmijeh.

Svetlana Grbić

HP, septembar 2020