Zavod za javno zdravstvo Zapadno-hercegovačkog kantona pokrenuo je nabavku ruske vakcine ”Sputnjik V”, koja će biti dostupna svim stanovnicima Hercegovine, ali i drugih dijelova Bosne i Hercegovine.

Prema riječima direktorice Andree Jurić, vakcina će biti dostupna po komercijalnim cijenama koje neće biti više od onih za sezonsku gripu. Već od ponedjeljka bit će započeto sačinjavanje spiskova i pokrenute procedure nabavke prvih doza.

– Na našu inicijativu, postigli smo dogovor s veledrogerijom i radićemo prvo promociju, a narudžbe vršiti jednom sedmično, u skladu s potrebama – kaže Jurić.

Osigurani iz ZHK trebaju se javiti porodičnom ljekaru kako bi se prijavili za prijem vakcine, dok ostali zainteresovani mogu kontaktirati direktno Zavod za javno zdravstvo u Grudama.

U direktnu nabavku vakcine protiv koronavirusa ZJZ ZHK krenuo je nakon što to državni i federalni nivo vlasti nisu bili u stanju.

– Za ljude se treba pobrinuti. Žalosno je što ja to radim, ne samo za ovaj kanton već i za cijelu Hercegovinu, FBiH, za stanovnike drugih kantona koji ne budu imali drugog izbora. Cijene vakcine bit će formirane tokom vikenda, s minimalnom maržom, pa neće prelaziti iznose koje izdvojimo za vakcine za sezonsku gripu. Proces vakcinacije za sve će biti besplatan, bez obzira na to čije osiguranje imaju – dodaje dr. Jurić.

Svaki građanin koji je zainteresovan, svi ljudi iz rizičnih grupa, s visokim komordibitetima, starije osobe, osobe koje su u međunarodnom transportu i trebaju to zbog posla, moći će dobiti kvalitetnu rusku vakcinu ”Sputnjik V”, koja će nam vrlo brzo biti dostupna i baš mi je drago što ćemo baš nju imati – kaže Jurić.

 

 

Izvor: Dnevni Avaz