Donosimo novi nastavak zanimljivosti o vinu,vinovoj lozi i grožđu.

* Bakterija Mycoderma pretvara etil alkohol u sirćetnu kiselinu, pretvarajući tako vino u sirće. Međutim, najviše slučajeva kvarenja vina su posljedica oksidacije voća izazvane vazduhom, a ne bakterijsko pretvaranje alkohola u sirće.

* Najviše sađena vrsta grožđa na svijetu je Airén. Ona zauzima oko 400.000 hektara u centralnoj Španiji, gdje se od nje pravi osrednje bijelo vino, ali i prilično dobar brendi.

*  “Cuvée” znači “kaca”, “bačva” ili “cisterna”. Koristi se da označi posebnu seriju ili kupažu.

* Beaujolais Nouveau (mlado vino) se ne može legalno pustiti u prodaju sve do trećeg četvrtka svakog Novembra.

* Etikete su prvi put stavljene na flaše u ranim 1700-im, ali sve do 1860-ih nije bilo odgovarajućih ljepila koja bi ih držala.

* Vrhunski vinogradi u Napa dolini se prodaju za preko 2.500 dolara za ar! Godine 2000. u Kaliforniji je bilo 847 vinarija.

* Vina često nazivaju nektarom bogova, ali je Sangiovese jedino grožđe koje je dobilo ime po bogu. Sangiovese znači “krv Jova”.

wine 4.2 * Bjelance jajeta, krv bikova i želatin su bili korišćeni kao sredstva za filtriranje prije punjenja vina u boce. Bjelance se dosta često koristi i danas.

* “Brix” označava procenat šećera u grožđu prije fermentacije. Npr. 23° brix će, više ili manje, biti pretvoreno kvascima u 12.5% alkohola, u zavisnosti od efikasnosti konverzije korišćenih kvasaca.

* Pri proizvodnji Porto vina izmuljano grožđe fermentira samo oko 48 časova. Onda se fermentacija zaustavlja dodavanjem neutralno destilisanog alkohola ili brendija. Ovaj postupak povećava nivo alkohola i zadržava nešto od prirodnog šećera iz grožđa.

* Još od 4.000 godine p.n.e., Egipćani su bili prvi koji su koristili plutane zapušače.

* Marketinška israživanja pokazuju da većina ljudi kupuje određeno vino ili zato što prepoznaju brend, ili ih privuče pakovanje.

* Portugal ima 1/3 svjetskih šuma plute i pokriva 85-90% plute koja se koristi u SAD.

* Sve do 1970. Bordo je proizvodio više bjelih nego crvenih vina. Danas crvena vina predstavljaju oko 84% ukupnog proizvoda ove vinogradarske regije.

* Stavljajući led i so u posudu za hlađenje brže ćete ohladiti pjenušavo vino.

 

HP, maj 2013.