Pola litra vode pola sata prije obroka – ključ je za gubitak viška kilograma, objavljeno je u novoj studiji.

 

Istraživači sa Univerziteta u Birmingemu posmatrali su tokom dvanaest sedmica kakav je napredak ostvarivalo njih 84 sa prekomjernom težinom.

Pacijentima su dali savjete kako da prilagode svoje životne navike, posebno kako da prilagode hranu i vježbanje kako bi postigli cilj – izgubili višak kilograma.

Njih 41 dobilo je i uputstvo da prije obroka popiju i pola litra vode, a preostalima je rečeno da prije obroka zamisle kako im je želudac pun.

Ovi koji su pili vodu su u tom periodu izgubili u prosjeku 4,3 kilograma, dok su ovi sa zamišljenim punim želucem izgubili u prosjeku 0,8 kilograma.

“Najbolje od svega je što je naše istraživanje dovelo do nevjerovatno jednostavnog otkrića. Samo popijte pola litra vode tri puta dnevno, prije obroka i kilogrami odlaze…”, rekla je dr. Helen Pareti sa Univerziteta u Birmingemu.

“Ako tome pridodate makar i minimalne promjene životnog stila, prilagodite ishranu i vježbanje, vaši kilogrami će nestati još brže. Ponekad uopšte nije potrebno puno kako bi se ostvarili optimalni rezultati”.

Dr. Pareti kaže kako se nada da će rezultati ove studije, koja je objavljena u časopisu Obesity, snažno uticati na zdravlje mnogih – upravo zbog svoje jednostavnosti.

 

 

Izvor: Cafe del Montenegro