Nimalo prijatna atmosfera danas poslije podne u trebinjskom Starom gradu. Iz bašta dvadesetak ugostiteljskih objekata, koliko ih je smješteno unutar zidina ovog zdanja, ne čuje se muzika, tek žamor gostiju koji najčešće uz osvježavajuća pića komentarišu ovu neobičnu pojavu.

Razlog za ovakvo stanje je reakcija ugostitelja na rad MUP Republike Srpske i CJB Trebinje koji već nekoliko dana u svim ugostiteljskim objektima u gradu na Trebišnjici izdaju nalog za gašenje muzike striktno u 23 časa, pod prijetnjom prekršajnim prijavama. Jutros su vlasnici ugostiteljskih objekata (Klub “Riva”, “Azzaro”, “White bar”, “Galerija Veritas”, “Kenjac”, “Dodge”, “Hacienda”...) posjetili CJB Trebinje i Grad Trebinje u želji da se postignu kompromisno rješenje i da se ugostiteljima omogući duži rad u periodu ljetne sezone. Kako saznajemo od jednog od učesnika sastanka, načelnik Policijske stanice Trebinje Miodrag Janković nije bio u mogućnosti da razgovora sa ugostiteljima. U CJB Trebinje, navodno, insistiraju na striktnom sprovođenju Zakona o javnom redu i miru.

I gradonačelnik Vučurević je bio spriječen da se odazove pozivu ugostitelja, ali su se sa njima sastali odgovorni u Komunalnoj policiji i pojedinci iz gradske uprave koji nisu imali zamjerke na rad ugostitelja u proteklom periodu i cijelu situaciju adresiraju na CJB Trebinje. Pošto je cijela inicijativa ugostitelja naišla na nerazumjevanje kod odgovornih, ugostitelji su se odlučili na potpuno “gašenje muzike” do daljnjeg.

Zanimljivo je da Trebinje ove godine bilježi rekordan broj turista koji ga posjećuju i da nisu zabilježena ozbiljnija narušavanja javnog reda i mira u gradu i lokalima koji su zaduženi za zabavu mladih. Otuda čudi ovakvo ponašanje odgovornih u MUP-u RS koji iznenada narušavaju idiličnu sliku grada ovog ljeta.

Da li su u pitanju “nalozi” lokalnih lobija ili samo slučajna “greška u koracima” ostaje da se vidi.

 

Glas naroda, Hercegovina Promo, jul 2013