Južna Koreja je danas objavila plan vrijedan 1,6 milijardi dolara koji će omogućiti izgradnju bežičnog internet servisa nove generacije. Ovaj 5G pristup omogućiće, na primjer, skidanje cijelih filmova sa interneta u sekundi.

Ministarstvo nauke te zemlje objasnilo je da je im je cilj implementirati tehnologiju koja je hiljadu puta brža od zasad dostupnog 4G servisa i to u roku od šest godina.

“Pomogli smo nacionalnom razvoju kada smo 1990-ih uspostavili 2G servis, a potom i 2000. godine sa 3G-om i 2010. sa 4G uslugom. Sada je vrijeme za razvoj 5G usluga”, objavili su u saopštenju za javnost. “Evropske zemlje, Kina i SAD naporno rade na razvoju 5G tehnologije i mi vjerujemo da će narednih nekoliko godina vladati žestoka konkurencija”.

Već 2017. godine biće pušten u rad probni period, a ova usluga bi u potpunosti trebala biti dostupna 2020. Prioritet će se dati razvoju ključnih karakteristika ove nove mreže, uključujući Ultra-HD i hologramski prenos. U planu je i povezivanje sa operatorima poput SK Telecoma i Korea Telecoma, kao i Samsunga i LG-a.

Izvor: Klix.ba