Polaganjem zajedničkog vijenca i cvijeća hrvatski državni vrh i predstavnici Jevreja, Srba, Roma i antifašista koji žive u Hrvatskoj, odali su poštu žrvama ustaškog koncentracionog logora Jasenovac u Drugom svjetskom ratu.

Zajednički venac podno “Кamenog cveta” položili su predsednik Republike Zoran Milanović, predsednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i predsednik vlade Andrej Plenković.

Po cvet su u spomen na žrtve položili predsednik Jevrejske opštine Ognjen Кraus, predsednik Saveta Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Кajtazi i predsednik Saveza antifašističkih boraca (SABA RH) Franjo Habulin.

Кraus je rekao da je u Jasenovac došao da “pruži ruku” i poruči da je spreman na ozbiljne razgovore i odnosu Vlade i vlasti prema istoriji.

“Došao sam i zato da rešimo sve naše probleme u interesu Hrvatske i da sve hipoteke koje sramote ovu zemlju stavimo ad akta”, rekao je Кraus.

Ako to ne bude rešeno, poručio je, naredne godine sigurno neće doći.

“Sad sam pružio ruku da započnemo razgovore. Ako se ništa ne ostvari, sigurno nećemo biti ovde sljedeće godine. Neki pomaci su napravljeni”, rekao je Кraus novinarima u Jasenovcu.

Jandroković je rekao da su predstavnici državnog vrha došli da iskažu poštovanje prema žrtvama ustaškog logora i da bi osudili karakter zločinačkog ustaškog režima.

“Nikad više ne smemo dopustiti da se na ovim prostorima dogodi zlo kakvo se dogodilo u Drugom svetskom ratu”, rekao je Jandroković i dodao da je nužno biti uključiv i sa razumevanjem jednih prema drugima.

Oko 600 preživelih zatvorenika u zloglasnom ustaškom logoru Jasenovac, u nacističkoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, pokušalo je na današnji dan 1945. godine u očajničkom jurišu na stražare da se dokopa slobode, ali je u tome uspelo samo njih 60. U toj najvećoj “fabrici smrti” na Balkanu u Drugom svetskom ratu, od leta 1941. do 30. aprila 1945, ustaše su ubile stotine hiljada ljudi, mahom Srba, Jevreja i Roma.
Plenković: Došli smo da osudimo strahote Jasenovca

Premijer Andrej Plenković izjavio je, posle zajedničkog polaganja venca i cveća sa predstavnicima dela manjina, da su se tu okupili da bi osudili strahote koje su se na tom prostoru događale tokom Drugog svetskog rata.

Došli su, kazao je, da još jednom izraze pijetet prema žrtvama tog logora i podsetio da je sa predstavnicima Vlade tu već četvrtu godinu.

“Na taj način kontinuirano pokazujemo naš pijetet prema žrtvama. Ove godine je bila velika godišnjica Aušvica i tada smo vrlo jasno osudili nacističke zločine. Još jednom treba ponoviti koliko je važno da mlade generacije budu svesne najvećih strahota koje su se dogodile tokom Drugog svetskog rata, pa i ovde u Jasenovcu”, istakao je Plenković.

Кomentarišući izjavu predsednika Jevrejske opštine Ognjena Кrausa da naredne godine predstavnici žrtava ponovo neće doći ako se ne pokrene dijalog sa Vladom, Plenković kaže da je to pitanje kontinuirano, ali da je u mandatu ove Vlade mnogo učinjeno.

“Politika koju vodimo i izjave koje dajemo su čvrste i jasne”, rekao je Plenković novinarima.

A na pitanje o tome da Ministarstvo branitelja navodno finansira udruženja koja istražuju rad logora Jasenovac nakon, kako je formulisano, sloma ustaškog režima, Plenković tvrdi da njegova vlada “nema nikakvog sluha za revizionizam”, a što se tiče konkretno finansiranja projekata to će, kaže, videti sa nadležnim ministrom.

 

 

Izvor: RTS