Područje istočne Hercegovine izuzetno je pogođeno širenjem korona virusa u aktuelnoj sedmici. Rezultati testova koji pristižu pokazuju drastičan skok broja oboljelih i trenutna situacija nije nimalo optimistična.

Samo od srijede u Trebinju je potvrđeno 182 novozaražena lica, a situacija nije mnogo bolja ni u ostatku opština istočne Hercegovine. Kovid odjeljenja bolnica u Trebinju, Nevesinju i Foči su popunjena i slobodni kapaciteti se ukazuju tek po otpuštanju izliječenih pacijenata, što je tempo koji ne može da zadovolji s obzirom na broj pristiglih pozitivnih testova.

Činjenica je da broj slučajeva sa težom kliničkom slikom u odnosu na broj zaraženih nije veliki, ali nepredvidivost virusa Covid-19 je evidentna, kao i podatak da ovim tempom razvoja pandemije na prostoru Hercegovine trenutni bolnički kapaciteti nisu dovoljni za kvalitetan zdravstveni tretman svih zaraženih.

Timovi porodične medicine su preopterećeni i svi vode veliku i hrabru borbu sa pandemijom. Veoma teško je ostvariti kontakt sa porodičnim ljekarima jer je broj poziva i potreba građana izuzetno veliki. Kada je u pitanju epidemiološka služba, ovaj sektor vodi očajničku borbu da se zaraza održi pod kontrolom, ali je evidentno da sistem koji je funkcionisao u periodu marta i aprila i koji je držao pandemiju pod kontrolom više nije održiv. Sa ovolikim brojem zaraženih epidemiolozima je onemogućeno da identifikuju sve kontakte i izvore zaraze, a imajući u vidu i broj asimptomatskih nosilaca zaraze situacija odaje utisak da izmiče kontroli.

S obzirom na popunjenost kapaciteta na kovid odjeljenjima jasno je da su ljekari prinuđeni da vrše selekciju oboljelih koji se upućuju na bolničko liječenje, pa je neminovan zaključak da svi građani nemaju adekvatan tretman u aktuelnim uslovima.

I dok smo od strane nadležnih imali brojna upustva i mjere na suzbijanju pandemije tokom prvog proljetnog talasa, u novonastalim okolnostima izostalo je čak i obraćanje građanima koji su sa razlogom u strahu. Gradonačelnik Trebinja je proteklih dana najavio da je moguće pretvaranje Studentskog i Đačkog doma u kovid bolnice, ali je naglasio da je za to potrebno odobrenje nadležnih ministarstava.

Nejasno je na koji način bi se opremili pomenuti objekti adekvatnom medicinskom opremom, kao i da li Trebinje i Hercegovina ima dovoljno medicinskog osoblja i ljekara da bi opslužili dodatne kapacitete.

Da je broj oboljelih višestruko veći (po nekim analizama eminetnih epidemiologa taj broj je pet ili čak deset puta veći od zvaničnog) potvrđuju i činjenice da se ne testiraju svi slučajevi za koje postoje indicije na zarazu ili su kontakti zaraženih osoba. Procenat pozitivnih testova u odnosu na broj uzetih uzoraka u Hercegovini je izuzetno visok i iznad je republičkog prosjeka, što nije podatak koji ohrabruje.

Građana na ulicama je sve manje, što potvrđuje bojazan stanovništva od širenja zaraze, a nije realno očekivati da nadležni donose mjere koje bi dovele do lokalnih “zaključavanja” koja bi ugrozila krhku privredu koja se još uvijek nije oporavila od prvog talasa pandemije.

 

HP, oktobar 2020.