DCIM100MEDIADJI_0492.JPG

Zvanični podaci Instituta za javno zdravlje o broju novozaraženih od korona virusa u Herceg Novom posljednje sedmice pokazuju stalan rast od preko 30, juče skoro 50 oboljelih. I danas je taj broj opet visok 37, i nova dva smrtna slučaja, pa je Hereg Novi na trećem mjestu u zemlji, poslije Podgorice i Nikšića po broju novopozitivnih. Danas je čak 514 aktivnih slučajeva sa Covid-om 19.

Na žalost, uprkos oštrijim mjerama Opštine o zabrani okupljanja u parkovima, igralištima i teretanama na otvorenom, te u baštama lokala mnogi sve i dalje ne shvataju ozbiljno. Posebno mlađa populacija. Turistička i komunalna inspekcija redovno obilaze grad, izrekli su 8 prekršajnih prijava, te naplatili 1200 eura kazni. Opominju one koji ne nose masku, ne drže distancu, sjede u pakovima, a takvih je i dalje dosta.

Prema navodima nekih naših sugrađana, broj inficiranih bi sigurno bio veći da u Domu zdravlja hoće da sve testiraju. Naime, žale se da uzalud imaju simptome, kašalj, glavobolju, bol u grlu, jer doktori Doma zdravlja neće da ih testiraju, niti pregledaju. Šalju ih kućama da čekaju hoće li dobiti temperaturu. Prinuđeni su, kažu, da plaćaju testiranje u privatnim laboratorijama. Kada dobiju pozitivan nalaz navode i da se na brojeve telefona izabranih doktora niko ne javlja kako bi dobili terapiju, ili zatražili neku drugu konsultaciju.

Činjenica je da su zdravstveni radnici na izmaku snaga, preopterećeni I mnogi sami inficirani, kako u Opštoj bolnici Meljine, tako i u Domu zdravlja, a epidemiološka situacija se pogoršava. Nedostaje kadar i za sada nema ni adekvatnog odgovora Ministarstva zdravlja na dopis, više vapaj, iz Bolnice Meljine, gdje je čak 5 ljekara oboljelo.

Neophodno je paziti se i poslušati apele iz lokalne uprave i Doma zdravlja o strogom poštovaju svih mjera. Inficirani i njihovi kontakti moraju ostati kod kuća, a djecu ne treba da šalju u vrtiće i škole.

Izvor: Radio Jadran