Dosjetljivi turistički radnici srpske prijestonice nedavno su prezentovali novu ponudu Beograda, rutu “Uz maršala Tita…”, koja vam predstavlje brojne zanimljivosti vezane za lik i djelo maršala Jospia Broza Tita, i dalje misterioznog doživotnog jugoslovenskog predsednika, te osjetite atmosferu važnog perioda istorije i kulture čitave bivše Jugoslavije. Ruta vas vodi na put do Dedinja i Senjaka, najluksuznijih četvrti Beograda.

Izvor: Serbia.com

Centralno mjesto Dedinja i danas kao i prije nekoliko decenija pripada maršalu Josipu Brozu Titu, koji je po sopstvenoj želji sahranjen u Kući cvijeća, dijelu kompleksa Muzeja istorije Jugoslavije u Botlićevoj ulici broj 6.

Kompleks, pored Kuće cvijeća, obuhvata Muzej 25. maj i Stari muzej. Muzej istorije Jugoslavije čuva 23 vrijedne zbirke, među kojima i poklone koje je Tito dobijao kao jedan od najcjenjenijih državnika svog vremena.

Posebna atrakcija Muzeja istorije Jugoslavije je nesvakidašnja zbirka “štafeta mladosti”. Njih su ulicama širom Jugoslavije, svakog 25. maja na Dan mladosti i rođendan “druga Tita”, pronosili mladi i na svečanoj manifestaciji na stadionu “JNA” (Jugoslovenska Narodna Armija) uručivali Maršalu, sve do njegove smrti 1980. godine.

Ako želite da vidite ovaj objekat sa najdužom sportskom tradicijom u bivšoj Jugoslaviji i na njemu osetite djelić atmosfere sa “sletova” za Dan mladosti, spustite se svega nekoliko stotina metara niže od Muzeja istorije Jugoslavije. Danas je on dom Partizana, jednog od dva najveća fudbalska kluba u Srbiji, a ulazak na stadion u Humskoj ulici broj 1 i razgledanje muzeja sa trofejima i slikama iz istorije kluba trebalo bi unaprijed najaviti na mail: football@partizan.rs.

Ako biste svoje vrijeme radije potrošili na umjetnost, a usput prošetali i posmatrali vile i zelenilo luksuznog dijela Beograda, u ulici Teodora Drajzdera br. 2 nalazi se Galerija – legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića, bivšeg jugoslovenskog funkcionera.

U galeriji otvorenoj decembra 1980. godine nalazi se zbirka od 92 djela najpoznatijih umjetnika bivše Jugoslavije, kao i zbirka stilskog namještaja, orijentalnih tepiha, stakla i porcelana koja upotpunjuje ambijent enterijera.

A nije daleko ni Legat Petra Lubarde u Ilinčićevoj ulici broj 2. U kući velikog slikara možete vidjeti mnoga njegova dela, među kojima i “Čovek i zveri”, sliku posvećenu Beogradu koja simbolično predstavlja sva iskušenja koja je kroz vijekove podnosio glavni grad Srbije.

Koji god od ova dva puta da odaberete, utiske možete srediti uz neki od Titovih omiljenih specijaliteta u restoranu “La Costa Nova”. U Bulevaru Vojvode Putnika br. 36 lično će vas dočekati ljubazni vlasnik restorana koji je tokom svog višedecenijskog iskustva upoznao i Titov kuvar te bio među nosiocima posljednje „štafete mladosti“. Zato svojim gostima sa zadovoljstvom sprema „Titove specijalitete“ koje možete probati jedino ovdje.

Kada se već nalazite u ovom djelu Beograda, ne propustite da obiđete Muzej afričke umjetnosti u ulici Andre Nikolića broj 14. Muzej je osnovan u vrijeme kada je Jugoslavija bila jedna od najznačajnih članica pokreta Nesvrstanih, čija je prva zvanična konferencija održana najviše zaslugom maršala Tita. U muzeju se uvijek može pogledati stalna postavka vrijednih predmeta iz istorije i kulture naroda Afrike, ali i njihovih savremenih izraza.

Ako poslije napornog dana poželite da se zabavite uz jednu od najboljih pop-rok svirki u gradu, nemojte propustiti Lava bar u ulici Kneza Miloša broj 77. Opuštena atmosfera u kojoj se svi vesele i plešu, ali i ljubazno osoblje, sigurno će vaš provod učiniti nezaboravnim. Kako su rezervacije neophodne, svoje mjesto obezbjedite pozivom na broj 011 3610525.