Sicilijanske vlasti odlučile su da svakom mladom paru koji odluči da se vjenča na Siciliji poklone 3.000 evra, pišu italijanski mediji.

Za finansiranje, lokalne vlasti su odvojile 3,5 miliona evra, a smatraju da bi taj podsticaj mogao da generiše 40 do 50 miliona.

Ponuda važi do 31. jula naredne godine. Sicilija sa svojim baroknim palatama i vilama, srednjevjekovnim crkvama i prekrasnom prirordom je privlačno mesto za ceremonije.

Najpoznatije venčanje, koje je obavljeno na ostrvu, je ono iz filma Kum, u kojem se sin mafijaškog kuma vjenčava lokalnom lepoticom.

Ovo filmsko vjenčanje lansiralo je Siciliju kao jedno od veoma cijenjenih mjesta za obavljanje svadbenih svečanosti, i podstaklo je formiranje niza malih porodičnih firmi koje su se bavile pripremom i organizovanjem svadbarskih svečanosti.

Do pandemije kovida-19 najbrojniji mladenci i svatovi bili su iz Amerike i Јapana, ali je karantin gotovo sasvima ukinuo djelatnost koja je donosila godišnji prihod od 50 miliona evra.

Posljedice krize trpe ne samo firme koje organizuju vjenčanja već niz pratećih djelatnosti kao što je ketering, fotografske usluge, konobari, hoteli, štamparije, a na gubitku su i mjesta koja su iznajmljivana za svadbe ne samo prekrasne sicilijanske barokne vile i palate, već i muzeji, manastiri, sve je to živjelo od vjenčanja, djelatnosti koja je u vrijeme koronavirusa zamrla.

 

 

Izvor: RTRS