Realizacijom ugovora o saradnji u okviru projekta „Direktna socio-ekonomska pomoć izuzetno ugroženim porodicama u lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini“ isporučeno je i montirano 25 plastenika na parcelama odabranih korisnika u trebinjskim ruralnim područjima – Ljubomir, Mosko, Veličani, Grab, Taleža i dr.

Vrijednost projekta, čiji je donator Ministartvo spoljnih poslova Savezne Republike Njamačke, iznosi 60.000 КM. Grad Trebinje je u projektu učestvovao sredstvima u vrijednosti od 20.000 КM.

Projekat provodi NVO “Arbeiter-Samariter-Bund (ASB)”, uz podršku Centra za socijalni rad Trebinje i Agrarnog fonda Trebinje.

Osnovni cilj projekta je ekonomsko osnaživanje porodica korisnika.

Plastenike površine 100 m2 dobilo je 12 korisnika, a od 75 m2 dobilo je 13 korisnika. Plastenici su opremljeni sistemom za navodnjavanje „kap po kap“ i spremnikom za vodu zapremine 500 litara. Takođe, donacijom je obuhvaćen sadni materijal za početnu proizvodnju.

Ugovorom o dodjeli plastenika, svaki korisnik se obavezao da će pripremiti teren, odnosno zemljište za montažu. Кorisnici su se takođe obavezali da plastenike ne mogu prodati u naredne dvije godine, a preporuka korisnicima je da dobijene plastinike osiguraju od mogućih šteta uzrokovanih elementarnim nepogodama.

Кriteriji za odabir korisnika projekta definisani su od strane donatora, a neki od njih su da se korisnici nalaze na evidenciji Centra za socijalni rad ili da pripadaju kategoriji višečlanih porodica, da su vlasnici zemljišta odgovarajuće kvadrature, da imaju obezbijeđen priključak vode na lokaciji i da u prethodnom periodu nisu bili obuhvaćeni sličnim projektom.

Ovaj projekat se provodi u sedam lokalnih zajednica u BiH, a Trebinje je kao učesnik dobilo najveći broj plastenika.

Projektom je planirana i obuka korisnika o tehnologiji plasteničke proizvodnje koja će biti održana 11.10.2019. godine, u 11 časova, u velikoj sali Gradske uprave.

Pomenutoj obuci dužni su prisustvovati svi korisnici koji su dobili plastenike.

Izvor: Grad Trebinje