Službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH za šest mjeseci ove godine privremeno su oduzeli duvan i cigarete koji nisu bili obilježeni akciznim markicama u vrijednosti od 2,9 miliona KM.

Poređenja radi, u cijeloj prošlog godini ukupno je oduzeto duhana i cigareta u vrijednosti od 2,4 miliona KM.

“Duhan i cigarete se najčešće uništavaju, jer je riječ o robi za koju ne postoji nikakva dokumentacija o porijeklu, ne zna se šta je sastavni dio te robe i ona bi mogla dodatno biti štetna za zdravlje ljudi ako bi je konzumirali”, objašnjava Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju UIO BiH.

U šest mjeseci 2021. godine UIO je izdao 91.911.782 komada akciznih markica, kojima mora biti obilježena svaka paklica cigareta i pakovanje duvana. U prvih šest šest mjeseci lani izdato ih je 96.491.968.

“Svaka kutija cigareta ili pakovanje duhana koji nisu obilježeni akciznim markicama ili koji su obilježeni akciznim markicama drugih zemalja nelegalno se prodaju u BiH”, naglašava Kovačević.

Po pitanju prihoda od akciza na duhan i duvanske prerađevine UIO je u šest mjeseci prikupila 374,1 milion KM, dok je u istom periodu 2020. godine prikupljeno 375,9 miliona KM.

Izvor: Klix