U zdravstvenim ustanovama u Srpskoj sve više je pacijenata koji se liječe od kovida, a samo za jedan dan na bolničko liječenje primljeno je 26 ljudi.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo RS, juče je u bolnicama bilo 499, a dan ranije 473 oboljela od kovida.

Nakon perioda stabilnije situacije u bolničkom sektoru, od prije par dana ponovo se suočavamo sa svakodnevnom porastom broja onih koji zbog težine kliničke slike moraju na liječenje.

Primjera radi, 24. februara u zdravstvenim ustanovama u Srpskoj bile su 433 osobe, a na respiratorima ukupno 36 pacijenata. Na ovom vidu respiratorne podrške trenutno je 45 ljudi.

Od ukupno 219 hospitalizovanih u Univerzitetskom kliničkom centru RS, više od polovine je na nekom vidu respiratorne podrške, a svaki sedmi je životno ugrožen.

I epidemiolozi upozoravaju da je u proteklih nekoliko dana ponovo počeo da raste broj zaraženih korona virusom, kao i onih koji zbog teških formi kovida moraju na bolničko liječenje.

Naglašavaju da nema mjesta opuštanju, ako želimo da izbjegnemo pogoršanje epidemiološke situacije, odnosno, drastičniji porast zaraženih, hospitalizovanih i preminulih.

S obzirom na to da je od danas dozvoljeno organizovanje muzike uživo u ugostiteljskim objektima, iz Inspektorata RS upozoravaju ugostitelje da su dužni da se pridržavaju svih propisanih epidemioloških mjera.

Upozoravaju da posljednjih dana raste broj pozitivnih na korona virus, zbog čega će inspektori u narednom periodu svim raspoloživim kapacitetima kontrolisati sprovođenjem mjera prevencije širenja korona virusa.

– Rad inspektora organizovan je u smjenama, pa poslovni subjekti njihov dolazak mogu da očekuju u dnevnim, večernjim i noćnim časovima – poručuju iz Inspektorata RS.

 

 

 

Izvor: Srpska info