U vrijeme kada se ljudi više pouzdaju u platforme za razmjenu poruka nego ikada ranije, WhatsApp je uveo nove mjere u nastojanju da ograniči širenje lažnih vijesti.

Ukoliko primite često forvardovanu poruku, onu koja je prosljeđena više od pet puta i obilježena je sa ikonicom dvostruke strelice, moći ćete da je preusmjerite u jedan chat istovremeno.

U blog postu, kompanija kaže da je primijetila “značajno povećanje” broja prosljeđenih poruka na platformi, a iako su mnoge od njih relativno bezjbedne, na primjer mimovi i molitve, ova praksa doprinosi širenju dezinformacija. “Vjerujemo da je važno usporiti širenje ovih poruka kako bi WhatsApp ostao mjesto za lični razgovor”, dodala je kompanija.

Ovo nije prvi put da WhatsApp nametne takve mjere. Nakon što su i WhatsApp i matična kompanija Facebook optužene da igraju ključnu ulogu u širenju dezinformacija tokom nasilja u Indiji 2018. godine, WhatsApp je smanjio broj mogućih prenošenja poruka sa 20 na pet.

Stroža pravila neće u potpunosti zaustaviti širenje lažnih vijesti, a nije nemoguće ni da korisnici zaobiđu mjere mijenjanjem poruke ili jednostavno kopiranjem i paste-ovanjem teksta poruke, ali to je važan korak tokom globalno kriznog vremena i daljeg priznanja iz Facebook-a da njegove usluge igraju ulogu u podsticanju dezinformacija.

 

 

Izvor: Nezavisne