VUČIĆ: Stabilnost RS ključno pitanje; DODIK: RS stabilna; BOSIĆ: Primjedbe da se iskažu na izborima.

Izvor: Radio televizija Srbije

Srbija kao potpisinica Dejtonskog sporazuma zainteresovana je za stabilnost regiona i za rješavanje političkih sukoba mirno i demokratski, rekao Aleksandar Vučić poslije sastanka sa Miloradom Dodikom i Mladenom Bosićem. Događaji u Federaciji politički motivisani, rekao je Dodik. Pozivamo građane da sve primedbe iskažu na izborima, a ne rušenjem, istakao je Bosić.
Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izajvio je da prebijanje, nasilje, huliganstvo, paljenje i rušenje zgrada ne vodi ničemu dobrom i da se sve razlike između političkih rivala, i u BiH i u Republici Srpskoj, pa i Srbiji, rešavaju u demokratskoj i fer proceduri na izborima.
Vučić je rekao da je pitanje političke, ekonomske i socijane stabilnosti Srpske ključno pitanje za Srbiju i da će se svim snagama takva vrsta stabilnosti podurpirati.”Nema potrebe da paljenjem zgrada, nasiljem, prebijanjem policajaca rešavamo političke probleme. Srbija želi stabilnost u regionu i to je od presudnog značaja”, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije sa liderima dve najjače stranke u Srpskoj, Miloradom Dodikom i predsednikom Srpske demokratske stranke Mladenom Bosićem.Vučić je dodao da je Srbija jedna od rijetkih zemalja u regionu koja nije bila izložena bilo kakvoj nestabilnosti u prethodnih godinu i po dana i da je to ključni razlog zašto je Srbija napredovala, što joj je priznato i u svijetu.

“Srbija, u skladu sa Dejtonom, ima određenu, ne beznačajnu ulogu u njegovom sprovođenju, naš narod koji živi zapadno od Drine uvek je zaisteresovan za mišljenje države Srije, a naša želja je da sačuvamo stablniost u reginu, kako političku, tako i ekonomsku”, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, interes Srbije je i da se sačuva dobra budućnost RS.

Vučić je rekao da je saslušao viđenja i poglede Dodika i Mladena Bosića, da je razumio šta oni misle o ekonomskoj i poltitičkoj sitauciji u RS i iznio stavove Srbije.

“Uspeli smo da se saglasimo da je pitanje političke, ekonomske i socijane stabilnosti ključno pitanje za sve nas i da ćemo svim svojnim snagama takvu vrstu stabilnosti podurpirati”, rekao je Vučić.

Pozdravljamo činjenicu da su lideri iz Srpske prvi put u nekoj izazovnoj situaciji pozvani na konsultacije, rekao je Milorad Dodik. Ocjenio je da su događaji u Federaciji politički motivisani i izazvani nefunkcionisanjem entiteta i da je RS stabilna.

Bosić je rekao da SDS smatra da u Srpskoj ima mnogo problema. “Imamo primjedbe na rad vlasti, ali pozivamo građane da sve primjedbe iskažu demokratski, na izborima, a ne rušenjem, na ulicama”, rekao je Bosić.