Ni temperature koje su se približile 40. stepenu Celzijusovih nisu zaustavile niti, kako se čini, smanjile rad na otvorenom u BiH, pa je i juče bilo moguće vidjeti radnike kako rade na građevinama ili izvode radove na asfaltu iako su vladale velike vrućine.

 

U 14 časova juče u Mostaru je zabilježena temperatura 39, u Banjaluci i Neumu 36, dok je u Sarajevu bilo 32, međutim uprkos vrućima radnici su sa potocima znoja na licu radili na otvorenom.

Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS, apelovao je da svi poslodavci zbog višednevne izuzetno visoke temperature vazduha izvrše preraspodjelu radnog vremena i zaštite zdravlje radnika.

Kada je u pitanju Banjaluka, radnici su bili na skelama građevina, za  mješalicama na gradilištima, a  ništa lakše nije bilo ni vozačima gradskog prevoza, radnicima u pekarama, uličnim prodavačima i svima onima čija profesija zahtijeva rad na otvorenom.

Savez sindikata RS juče je uputio apel Milenku Savanoviću, ministru rada i boračko-invalidske zaštite, i Dragutinu Škrebiću,  predsjedniku Unije udruženja poslodavaca RS, da učine sve što je u njihovoj nadležnosti i pozovu poslodavce da u najtoplijem dijelu dana obustave rad na otvorenom.

U Sindikatu apeluju da i radnicima u zatvorenom prostoru bude omogućen rad u rashlađenim prostorijama kako bi imali podnošljivije uslove za rad.

“Svaki izgubljeni sat radnici Republike Srpske će nadoknaditi, ali izgubljeno zdravlje, a da ne govorimo o životima radnika, niko ne može vratiti”, ističu iz Saveza sindikata RS.

Naida Sarajlija-Alihodžić, predsjednica Sindikata  građevinarstva i industrije građevine u BiH, istakla je da  je ovaj sindikat  izrekao preporuke  poslodavcima i građevinskim radnicima koji u jeku sezone rade na otvorenom da paze kako ne bi ugrozili živote i zdravlje.

Zakonom u RS nije definisano pitanje rada na otvorenom. Međutim, Zakonom o radu u RS definisana je mogućnost da, ako priroda i potrebe posla zahtijevaju, puno radno vrijeme na pojedinim radnim mjestima može biti preraspodijeljeno tako da u jednom dijelu godine bude duže, a u drugom dijelu srazmjerno kraće, s tim da u toku kalendarske godine ne može iznositi više od 40 časova prosječno sedmično.

U Republičkoj upravi za inspekcijske poslove kažu da se rad može organizovati i kada su ovakvi uslovi, a da radnici opet budu zaštićeni.

“S obzirom na to da u ljetnim mjesecima radnici koji obavljaju poslove na otvorenom, kao što su poslovi u građevinarstvu, rade u nepovoljnim uslovima, apelujemo na poslodavce da preraspodjelom radnog vremena zaštite radnike koji ljeti rade na otvorenom, izloženi suncu i visokim temperaturama. Poslodavac može organizovati rad u fazama, u jutarnjim i večernjim časovima i primijeniti niz organizacionih mjera kako ne bi došlo do obolijevanja zaposlenih”, navode iz Inspektorata RS.

Savjeti

  • Fizički najzahtjevnije poslove treba obavljati što je ranije ujutro moguće
  • Pri teškim fizičkim poslovima obavezne su pauze u hladu svakih 45 minuta u trajanju od pet minuta
  • Prilikom rada na direktnom suncu kapa je obavezna. Pomažu i sunčane naočare
  • Najbolji odabir odjeće je ona od pamuka i lana
  • Koliko god vruće bilo – ne skidajte majicu
  • Važno je prilagoditi prehranu. Izbjegavajte suhomesnate proizvode jer će oni potaknuti dehidraciju

Izvor: Nezavisne novine