Kosa na glavi uzavrela je na 57 stepeni Celzijusa, površina cipela na 40 stepeni, sjedište u tramvaju -50 stepeni, volan automobila koji je stajao kratko vrijeme na suncu i 65 stepeni – izmerila je ovog vikenda termokamera češkog dnevnika Pravo po tropskim vrućinama i više od 38 stepeni koji su proteklih dana morile Čehe.

 

Na dan kada je stručnjak za termografiju mjerio termokamerom obuću, odjeću i kosu reporterke češkog lista, unutrašnjost praških autobusa i tramvaja i automobile parkirane na suncu i u hladovini, temperatura vazduha bila je 35 stepeni.

Termokamera izmjerila je temperaturu 40 stepeni na obući, 35 stepeni na lakoj ljetnjoj svijetloj odeći, dok je na svijetloj kosi reporterke dostigla čak 57 stepeni.

Termokamera je praktično objasnila zašto građani po ljetnjim vrućinama ne biraju u gradskom prevozu najkraću i najbržu trasu, već onu koja je, makar i najduža, klimatizovana.

Temperatura sjedišta u starijim tipovima tramvaja dostiže i 50 stepeni, a prozori se zagreju na 39, a ništa bolje nije ni kada se seda u parkirani automobil.

“Temperatura u kabini dostiže 61 stepen, a volan se zagreje čak na 65”,  kazao je Jaroslav Njemec koji je za češki list sproveo mjerenja.

Mali zabavni eksperiment pokazao je i da se na suncu parkirani automobil tamne boje zagrijeva na 60 stepeni, dok se bijeli automobil parkiran pored njega zagrijejao na svega 40.

Izvor: Agencije/Nezavisne novine