Američka meteorološka firma “Accuweather” objavila je prognozu za ljeto ove godine na području Evrope, prema kojoj će biti veoma toplo na Balkanu, s tim što se u Beogradu i Bukureštu očekuju i temperature više od 38 stepeni Celzijusovih.

 

Talas vrućine zahvatiće Balkan od sredine jula kroz cijeli avgust, a temperatura će danima prelaziti 32 stepena.

U najtoplijim periodima ljeta, nekoliko dana temepatura će ići iznad 38 stepeni Celzijusovih i to vjerovatno u gradovima kao što su Beograd i Bukurešt, navodi se u vremenskoj prognozi.

“Predstojeće ljeto biće u oštroj suprotnosti sa prošlogodišnjim kada je prevladavalo vlažno vrijeme”, rekao je meteorolog Tajler Rojs.

Oblast visokog pritiska dovešće do stvaranja vrućine od Balkana do regiona Crnog mora gdje će biti i perioda suše.

Prema američkim meteorolozima, mnogo vlage na većem dijelu Balkana prošle godine, sprečiće širenje suše, ali će ona ipak imati uticaja na poljoprivredu i umanjiti prinos.

Meteorolog Erik Lester kaže da će sredinu ljeta obilježiti talasi vrućine koji će zahvatiti područje Balkanskog poluostrva, jugoistok Evrope i krajeve uz Crno more.

Vrućina će, prema toj sezonskoj prognozi, obilježiti i ljeto na većem dijelu Sredozemlja, od Španije, preko juga Francuske do Italije.

Na zapadu Španije i u Portugaliji i na području Skandinavije i na sjeveroistoku kontinenta najavljuje se kišovito ljeto.

Česte grmljavinske oluje se prognoziraju i za dio srednje Evrope, a posebno istočne Evrope.

Veće i dugotrajnije vrućine bi trebalo izostati i u zapadnoj Evropi.

U Irskoj i Škotskoj ljeto bi moglo biti i hladnije od prosjeka, prognozira američki “Accuweather”.

Izvor: Agencije