Jesen se već ušuškala u naše krajeve, a sa sobom je donijela i svoje prve vijesnike. Osim zlatnih prekrivača koji su ukrasili parkove i dvorišta, među značajne simbole ovog godišnjeg doba ubrajaju se i pečene paprike, tačnije njihov miris koji se iz stanova vrijednih domaćica  već rasplamsao širom ulica i upotpunio jesenju čaroliju.

Ova idila širi se hercegovačkim gradovima, što nas je navelo da se raspitamo kako domaćice pripremaju zimnicu, šta će praviti, kakve su cijene i koliko se isplati priprema domaćih proizvoda po starim receptima iz bakine kuhinje.

Kod domaćice Save priprema zimnice uveliko je počela, a kako kaže ove godine sprema ajvar, kiseli paprike, suši smokve i pravi nezaobilazni sok od višnje.

„Glavni sastojak ajvara je zdrava crvena paprika, koju prvo operem, očistim sjemenke i obarim u slanoj vodi. Zatim dodam mrkvu i patlidžane, te stavim tu mješavinu da se kuva. Nakon 20 minuta krčkanja, procjedim i stavim da se ohladi, nakon čega smjesu ubacim u mašinu za mljevenje. Nakon toga u veću šerpu stavim dosta ulja i malo esencije, čemu dodam i prethodnu napravljenu smjesu. To se kuva od prilike dva sata na tihoj vatri, tek tolikoj da se čuje kako paprike šapću dok se krčkaju. Na kraju, kada se ajvar ohladi stavim ga u tegle“, rekla je Trebinjka Sava.

Kako je navela priprema zimnice posebno veseli njene unuke, čija radost je navodi da nastavi sa tradicionalnom pripremom ovih specijateta.

Neizostavni dio zimnice su slatki ukusi, a osim sokova i likera, marljive domaćice prave razne vrste džemova, među kojima prvo mjesto u Hercegovini zauzima džem od šljiva.

“Šljive prvo operete, očistite i ja ih obično stavim u sjecka da bi ih usitnila i da bi taj džem prije završila. Posle to stavljam u pekač koji poklopljen stavljam u rernu gdje se te šljive peku. S vremena na vrijeme se to promiješa i pred kraj pečenja dodam cimet i vanilin šećer, drugoog šećera rijetko kada dodajem. U poslednje vrijeme u jedan dio tog džema dodajem i mliječnu čokoladu, to je odlično i preporučujem svima da probaju. Kada se završi pečenje, a to zavisi od gustoće tog džema, vrući džem stavljamo u isto tako vruće tegle, poklopim i vratim u isključenu rernu i tako stoje do jutra. Ujutru ih složim tako što ih okrenem na poklopac i tako mogu stvarno dugo da stoje, mada kod nas baš i ne stoje, jer ih brzo pojedemo”, objasnila je Snežana iz Trebinja.

Posjetivši Zelenu pijacu raspitali smo o cijenama proizvoda neophodnih za pravljenje zimnice. Prodavači kažu da se pijačni barometar ne razlikuje mnogo u odnosu na prethodne godine, a što se tiče domaćica i njihovih navika, kako kažu trgovci, zasukati rukave za pravljenje zimnice neće samo one lijene.

„Prodajem domaće sokove od drenjina, višanja, kupina i zove čije su cijene 8 KM po jednom litru, dok sok od divljeg nara košta 10 KM. Osim sokova kupci su dosta zainteresovani i za kupovinu likera“, kazala je jedna prodavačica Zelene pijace.

Obilazeći tezge vrijednih trgovaca saznali smo da nema pretjerane navale na kupovinu proizvoda, ali domaćice ipak polako počinju sa spremanjem zimnice.

„Crvena paprika košta od 1,70 do 2,50 KM, cijena žute paprike je od 1 do 2 KM, patlidžan je 2 KM, krastavac koji ide u salatu ili turšiju je 2 KM, dok sitni kornišon koji se sam kiseli košta 3 KM. Karfiol je malo skuplji i njegova cijena se kreće od 3 do 3,50 KM, ali je zato kupus je još uvijek jeftin cijena mu iznosi 1 KM. Zeleni paradajz košta od 1 do 1,50 km, a cijena sitnog luka se kreće od 1 do 1,50 KM“, ljubazno je objasnila jedna prodavačica.

Šarenilo boja i mirisi domaćih proizvoda predstavljaju pravu jesenju idilu, te sama šetnja pored ovih tezgi jednostavno bude uživanje. Tako smo kratko proćaskali sa još nekim prodavačima, tek toliko da bi se uvjerili da su cijene proizvoda na svim tezgama slične.

„Za 1 kg crvene paprike kupci će morati da izdvoje 2 KM, a ako se kupuje veća količina onda je cijena 1,50 KM. Paprika je ove godine jako kvalitetna, jer su joj pogodovale vremenske prilike. Takođe je još uvijek aktuelan i domaći paradajz, čija je cijena 2 KM“, istakao je prodavac voća i povrća.

Kako trgovci kažu šljive su već na izmaku sezone, a njihova cijena je oko 1,20 KM.

„Bila je veća potražnja ove godine, a što se tiče same pripreme zimnice, ko je naučio da pravi praviće i dalje, a ko je navikao da kupuje, tako će i nastaviti“, kazala je prodavačica.

Osim navedenih proizvoda, značajno je napomenuti i kiseli kupus, za koji kažu da je zbog velike količine vitamina najzaslužniji za jak imunitet, te ga zovu čuvarem zdravlja.

Bilo da kupuju industrijske proizvode u marketima, domaće na pijaci ili se same potrude i naprave, specijaliteta spakovanih u teglice neće manjkati skoro ni u jednoj hercegovačkoj kući.

 

 

HP, oktobar 2020.