Izvor: 6uka.com

Sa prvim septembarskim ponedjeljkom počela je i nova školska godina, a s njom se približavamo jeseni. Iako kalendarski još nismo u jeseni, njeni znakovi su iz dana u dan sve očitiji. Saznajte kakva će biti jesen pred nama.

Nakon vrlo toplog, ponegdje i ekstremnog toplog jula, i avgust je zaslužio takvu ocjenu klimatologa, a prema prognozama i septembar će, vrlo vjerojatno, biti iznadprosječno topao.
Prema mjesečnoj prognozi portala Accuweather, u BiH nas očekuje pretežno sunčano vrijeme uz prijatne temperature između 20 i 30 stepeni Celzijusa.
“Septembar će biti nešto topliji u odnosu na prosječne temperature koje se kreću u ovom mjesecu. Posebno lijepo vrijeme očekuje nas u prvoj polovini septembra, a ovo lagano zahlađenje koje osjećamo danas, bi trebalo proći već sutra”, rekao je  portparol Hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hercegovine Željko Majstorović za portal Radiosarajevo dodavši kako se prosječna temperatura u septembru u ranijim godinama kretala oko 15 stepeni Celzijusa.
Prema njegovim riječima , u devetom mjesecu će i padavine biti ispod prosjeka.
Srednja temperatura u septembru bi, prema statističkim pokazateljima, trebala da bude nešto veća u odnosu na višegodišnji prosjek, kazao je agenciji Fena klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH Dženan Zulum.

Srednja temperatura u septembru za područje Sarajeva iznosi 15,1 stepen, u Mostaru srednja temperatura iznosi 20,4 stepena, u Gradačcu 16, 7, Zenici 15,7, Tuzli 15,4, a u Bihaću i Banjoj Luci prosječna temperatura iznosi 15,9 stepeni Celzijusa.

“U septembru ukupne količine padavina bi trebale da budu ispod višegodišnjeg prosjeka. Prosječna suma padavina u Sarajevu u septembru iznosi 70 litara po metru kvadratnom, u Bihaću 108, Mostaru 96, Banjoj Luci 72, Zenici 65 litara i 64 litara u Tuzli”, dodao je Zulum.

Prosječne temperature za oktobar bi trebale da budu nešto veće u odnosu na prosječne vrijednosti, a količine padavina niže od prosjeka.

U novembru srednja mjesečna temperatura bi trebala da bude u granicama prosječnih vrijednosti, a količine padavina niže od prosjeka.

Kako je naveo Zulum, prema pokazateljima, u trećoj dekadi novembra nije isključena i pojava snijega, prvog ovog sezone, u centralnim dijelovima Bosne.

Željko Majstorović je rekao da bi temperatura u oktobru, također trebala biti iznad prošlogodišnjih prosjeka, što znači da će biti viša od deset stepeni Celzijusa, a padavine će biti također ispod prosjeka.
Novembar će, prema Majstorovićevim, biti u granicama prosječnog, što znači da nas u BiH očekuju temperature oko pet stepeni Celzijusa. Također se očekuju padavine u granicama prosjeka, što znači 90 litara po metru kvadratnom.

Kako javljaju mediji u Hrvatskoj, ostvare li se trenutne prognoze, valja se pripremiti za iznadprosječno toplu jesen, te prosjeku primjereniju zimu. Pritom će vjerojatno sva tri mjeseca koja se, zbog jednostavnosti izračuna, ubrajaju u klimatološku jesen (septembar, oktobar, novembar) vjerovatno biti iznadprosječno topli, neki od njih možda ponegdje i ekstremno topli.