Podsjetićemo vas na jedno od poznatih djela jugoslovenske kinematografije, igrani film “Najbolji”, snimljen 1989. godine, čija je radnja smještena u Trebinje. Film je, između ostalog postao upamćen u širim krugovima i zbog čuvene rečenice Dragana Bjelogrlića “Oj Trebinje, Trebinje, kad me vidiš …”.

Ovo ostvarenje režirao je Dejan Šorak, po scenariju Siniše Kovačevića i u produkciji “Zastava filma”. Pored mladog Bjelogrlića uloge tumače Vicko Ruić , Miodrag Krivokapić, Danilo Lazović, Mia Begović, Milena Dravić, Dragan Jovanović, a muziku za film komponovao je Kornelije Kovač.

“Najbolji” su nastali kao odgovor na tadašnje filmske trendove, a poslije velikog uspjeha domaćeg filma “Oficir s ružom” i svjetskog hit naslova “Top gun”. Zanimljivost je da veliki broj lokalnih statista igraju “male” uloge u ovom filmu.

Sadržaj: Mladi oficir Jugoslovenske narodne armije (JNA) Neven Pendelj, najbolji u svojoj klasi na Vojnoj akademiji u Beogradu, samoinicijativno izabere službu u zabačenom garnizonu u Hercegovini, umjesto da uživa u čarima jugoslovenske prijestonice. Zbog toga zahlade odnosi s njegovom djevojkom Dinom, ali u novoj sredini, uz mnoštvo prijatelja i zanimljivih događanja, stiče i trajnu ljubav, lijepu Mejru…