Izvor: Press.rs

Kako prenose agencije, u sukobima u gradu Marsa Matruh poginulo je četvoro, a u Kairu jedna osoba. Prema preliminarnim izveštajima, sukobi su izbili kada su islamisti pokušali da napadnu vojnike, a oni su otvorili vatru.

U Asuanu na jugu zemlje razjarene pristalice Musliimanske braće demoliraju automobile, navodi agencija, dodajući da pristalice i protivnici Morsija razmenjuju vatru u gradu El Fajum.

Ruska državna agencija prenosi i vesti o sukobima u Kairu i Aleksandriji, a da se kod kairske džamije Rabija al-Adavija čuju pucnji.

Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Abdel Fatah al-Sisi saopštio je u obraćanju naciji da je Morsiju oduzeta vlast i da će ga privremeno na mestu šefa države zameniti predsednik Ustavnog suda, koji će položiti sutra zakletvu.

“Ne jednom smo pozivali na nacionalni dijalog, ali ga je rukovodstvo zemlje odbacilo u poslenjem minutu“, rekao je on, dodajući da je Morsiju predlagano da dobrovoljno podnese ostavku “ali je on to odbio“, preneo je Itar-Tass. On je najavio da će biti formirana tehnokratska vlada.

Obraćanju načelnika generalštaba su prisustvovali imam najvećeg islamskog univerziteta u svetu „Al-Ažar” šeik Ahmed al-Tejib, patrijarh koptske pravoslavne crkve Tavadros Drugi i jedan od lidera opozicinog Fronta za nacionalni spas Muhamed el-Baradej.

Agencije navode da je obraćanje izazvalo povike oduševljenja i vatromet na ulicama Kaira.