U Doboju je vodostaj Bosne u opadanju, nastavljene su aktivnosti na ispumpavanju vode iz podrumskih i prizemnih prostorija, radi se na čišćenju grada, a humanitarna pomoć se dijeli na oko 35 punktova.
Vodostaj Bosne sinoć u 22.00 časa iznosio je 225 centimetara, što je za 10 centimetara manje nego u 19.00 časova i ispod je kote redovne odbrane od poplava, saopšteno je iz Republičke Uprave Civilne zaštite.

Puštena je tehnička voda do prvih spratova, a električne energije još nema.

U Banjaluci je vodostaj Vrbasa na mjernom mjestu Delibašino Selo u 22.00 časa iznosio je 302 centimetra, što je za osam centimetara manje u odnosu na mjerenje u 19.00 časova i premašena je kota redovne odbrane od poplava za 52 centimetra.

Na području grada snabdijevanje vodom je uredno, osim u Savskoj ulici, izvorište vodovoda “Gašića vrelo”, gdje će sutra biti izvršena zaštita i vodovod biti pušten u upotrebu.

Električnu energiju nema 27 potrošača koji su tražili da im ona bude uključena naknadno. Testiranje javne rasvjete izvršeno je u toku noći i ona će biti stavljena u punu funkciju.

Dezinfekcija terena počela je na objektima koji su očišćeni, a izdato je saopštenje o provođenju mjera higijensko – epidemiološke zaštite.

Gradski štab za vanredne situacije donio je naredbe o obustavi saobraćaja preko mosta na rijeci Vrbanji u naselju Česma, o formiranju tima za intervencije na klizištima i javnoj infrastrukturi, prijemu dopremljenog materijala na deponiju u Ramićima i o dezinfekciji prostora na području grada nakon poplave.

U opštini Čelinac vodostaj Vrbanje je u opadanju. U funkciji je fiksna i mobilna telefonija. Radi se na sanaciji, čišćenju i osposobljavanju za saobraćaj glavnog mosta. Grad je snabdjeven električnom energijom, dok sa snabdijevanjem vodom ima problema zbog prekida magistalnog vodovoda do Banjaluke. Magistralni put prohodan je samo za putnička vozila i manje autobuse.

U opštini Laktaši nastavlja se ispumpavanje vode iz depresija, kao i aktivnosti na dezinsekciji i dezinfekciji objekata koji su bili poplavljeni.

U opštini Kostajnica vodostaj Une je u opadanju, a danas će biti nastavljene aktivnosti na sanaciji klizišta u Ulici Bajska gdje je ugroženo pet kuća.

U Kozarskoj Dubici vodostaj Une i Save je u opadanju, voda se povukla u svoje tokove, a danas do 12.00 časova očekuje se da putni pravac Kozarska Dubica-Kostajnica bude prohodan.

U mjestu Ševarlije, zbog pojave podzemnih voda, poplavljeno je osam kuća. Na području opštine vrše se higijensko-epidemiološke mjere.

U opštini Novi Grad vodostaj rijeka je u opadanju, a u prekidu su regionalni putevi: Blagaj-Vitasovci i Svodna-Vitasovci i lokalni putevi Blagaj – Radomirovac i Urije – Šuća. Trenutno su poplavljene četiri kuće i jedan privredni objekat.

U opštini Gradiška vodostaj Save u 22.00 časa iznosio je 801 centimetar, što je za jedan centimetar više u odnosu na mjerenje u 19.00 časova. Situacija na području opštine je pod kontrolom.

Izvor: Srna, Foto: google.com