Predstojeći ljetni raspust je prilika da se školarci odmore i “napune baterije” za narednu školsku godinu.

 

 

Ipak, višak slobodnog vremena može imati i negativne strane, ukoliko nije ispunjeno na interesantan, ali i koristan način.

Naime, već nakon desetak dana djeca počinju sa zahtjevima za dodatnom animacijom, koja se danas najčešće svede na igrice, TV i kompjuter. Ovo je naročito slučaj ako ne odlaze u selo ili na more, već ostaju u gradu, u stanu ili kući i ako oba roditelja rade.

Stoga, već sad isplanirajte gdje ćete i na koji način provesti godišnji odmor, kao i aktivnosti koje će mališane opuštati, a ujedno im održavati radne navike.

Hobi

Ljetni raspust je pravo vrijeme da se dijete posveti svojim hobijima, jer ima više vremena da uživa u onome što zaista voli da radi. To mogu biti crtanje, muzika, ples, pravljenje nakita, fotografisanje i slične aktivnosti, koje lako možete upriličiti i u stanu. Tako mališanima možete da organizujete karaoke takmičenje, crtanje i slikanje na zadanu temu, pidžama zabave, gledanje filmova u okviru kućnog bioskopa i slično.

Šetnja

I obična šetnja parkom može biti interesantna ako je djeci predstavite na drugačiji način. Takođe, postavite im određeni cilj i šetnja će prerasti u takmičenje tokom kojeg je, recimo, potrebno naći najneobičniju biljku ili kamen. Ne bi bilo loše da se organizujete sa roditeljima mališana sa kojima se vaše dijete druži i tokom školske godine, tako da svake nedjelje djeca šetaju sa drugim roditeljem.

Kućni ljubimac

Ako su vaša djeca ljubitelji životinja, priuštite im kućnog ljubimca, pa makar to bile ribice ili kornjača. Brinući o životinjama, djeca će razvijati osjećaj odgovornosti i povjerenje u svoje sposobnosti.

Kutija s blagom

Praveći kutiju s blagom najmlađi se mogu kreativno izraziti. To može biti obična kartonska kutija ili tegla koju će oni obojati bojicama, temperama, ukrasiti stikerima, kolažom… U njoj mogu čuvati sve ono što je njihovo lično blago, što će ih kasnije podsjećati na neke događaje ili situacije.

Kuvanje

Jedna od aktivnosti koja djeci može biti interesantna je kuvanje, jer se njime prenosi dio porodične tradicije pa je dobar način da se dijete uključi i u taj dio porodičnog života. I djevojčicama i dječacima će podjednako biti zanimljivo pravljenje kolačića od tijesta različitih oblika.

Sportske aktivnosti

Organizovanje manjih sportskih takmičenja među djecom iz šireg porodičnog okruženja je dobar način da se djeca osjete uvaženima. Čak je i tinejdžerima prisustvo barem jednog roditelja tokom treninga vrlo motivišuće.

Kreativno čitanje

Mališane tokom raspusta ne bi trebalo da tjerate da čitaju lektiru, jer je to vrijeme predviđeno za odmor i slobodne aktivnosti! Ipak, mnoštvo je knjiga primjerenih njihovom dobu koje bi mogli čitati pred spavanje ili, recimo, na plaži. Možete se dogovoriti i da dijete crta ono što pročita. Nakon određenih završenih cjelina napravite neku vrstu izložbe na kojoj će ostali članovi porodice na osnovu crteža pokušati da objasne sadržaj knjige.

Izvor: Nezavisne novine