Квалитетну питку воду са Удбине грађани Невесиња  могли би добити до наредног љета. Тада ће коначно бити стављена тачка на вишедецинијски проблем водоснабдијевања, али и отворене могућности за развој привреде и туризма.

Недавно су завршени радови од чворишта у Зовом Долу до Војина. Постављене су цијеви, урађени шахтови и остављени прикључци за мјештане Раникућа и село Дрежањ. Ових дана очекује се пријем радова, након чега ће цјевовод бити стављен у погон. Наставак изградње  водовода од Војина према Невесињу биће настављен на прољеће. У међувремену, планирано је да се обаве припремни радови – трасирање, рјешавање имовинско-правних односа, пројектовање и избор извођача радова.

Vojine 1

Подсјећамо, за историјски пројекат општине Невесиње, Хидроелектране на Требишњици и ХЕ „Дабар“ до сада су издвојили  четири милиона марака, а руководство ових предузећа је најавило да ће за завршетак радова бити уложено још 2,5 милиона КМ.

Gradiliste

Предуслов за изградњу водовода према Невесињу било је комплетирање водоводног система за потребе објеката и градилишта ХЕ „Дабар“. Завршена је изградња водозахвата Удбина са командном зградом, потисни водовод, резервоар капацитета 500 м3 и транспортни цјевовод до раскрснице у Зовом Долу. Један крак цјевовода урађен је до градилишта приступног тунела Стражевица, а други до мјеста будуће бране Пошћење у Биограду. Сви засеоци у Зовом Долу и више насељених мјеста у Биограду добили су воду што је значајно поправило услове за живот становништва на овом руралном подручју.

Нема сумње да ће  наставак активности на пројекту „Горњи хоризонти“ и коначно рјешавање водоснабдијевања Невесиња квалитетном питком  водом отворити нове животне видике у слободарској херцеговачкој варошици.

Prist tunel 3

Извор: Радио Невесиње