Ovih dana na hercegovačke trpeze stigla je njeno veličanstvo smokva, čudnovata voćka koja svoje plodove donosi bez pretjerane brige čovjeka. Ovo voće je karakteristika Hercegovine, Dalmacije i drugih mediteranskih krajeva, a koliko je smokva, zdrava i korisna u ljudskoj ishrani pročitajte u nastavku.

U staroj Grčkoj je bila jedna od glavnih namirnica u ishrani, dok su je u Rimu smatrali svetim voćem. Svježe i suve smokve obiluju vlaknima koja snižavaju nivo holesterola.
Stari Grci su izrazito poštovali smokve, pa su tako zakonom zabranili izvoz najkvalitetnijih vrsta, a rimska legenda kaže da se vučica, koja je hranila Romula i Rema, odmarala ispod smokvinog drveta. U to vrijeme je već postojalo 29 vrsta smokve, a danas postoji oko 600 različitih vrsta ovog voća.
Za smokve (Ficus carica) se vjeruje da potiču iz Egipta, odakle su stigle na Krit, a oko 9. vijeka prije nove ere, u staru Grčku. U 100 gr smokve ima: 0,370 mg željeza, 14 mg fosfora, 232 mg kalijuma, 35 mg kalcijuma, 17 mg magnezija, 0,113 mg vitamina B6, 0,890 mg vitamina E, 2 mg vitamina C, 142 mg vitamina A i 3,3 g hranljivih vlakana.

Smokve su dobar izvor kalijuma, minerala koji reguliše krvni pritisak, a samo 5 smokvi na dan osigurava više od 20% preporučene dnevne doze vlakana. Zato su smokve odlične za probavu.
Čaj od lista smokve se preporučuje dijabetičarima, jer reguliše nivo inzulina.
Velika količina kalcijuma u smokvama, pozitivno utiče na gustoću kostiju.
Istraživanja na životinjama su pokazala da smokve snižavaju nivo triglicerida u krvi.
Smokve zaustavljaju rast nekih tipova ćelija raka, ali istraživači još nisu odredili koje supstance u ovoj voćki imaju te osobine.
Smokve sadrže i do 80% vode, a istovremeno su voće s najvišim nivoom prirodnih šećera, pa su izuzetan izvor energije, a podstiču i rad mozga, koncentraciju i pamćenje.
Visok nivo glukoze i fruktoze u smokvi predstavljaju zdraviju zamjenu za bijeli (industrijski) šećer.

Bile crne ili zelene, suve ili svježe, smokve su u  svakom slučaju dar naših krajeva koji još uvijek nismo dovoljno iskoristili.

HP, septembar 2013.