Šipak ili nar je jedan od simbola Hercegovine, a gaji se još i u ostalim mediteranskim krajevima te na Bliskom istoku.

 

Samonikli, divlji šipci se mogu naći na svakom koraku u ovim krajevima. Kao jedan od simbola Hercegovine šipak je postao i ostao omiljeni motiv slikara ovog podneblja, što se vidi po mnogim umjetničkim galerijama gdje skoro jedna trećina slika s motivom mrtve prirode predstavlja upravo šipke. Najzastupljenija sorta ove voćke je “glavaš”, a sam uzgoj u Hercegovini je izuzetno jednostavan. Od šipka najčešće konzumiramo zrna, a u domaćinstvima se često proizvodi i popularni sok i sirup od šipka. Ova biljka se smatra simbolom plodnosti koji donosi sreću u kuću. Drevni Egipćani su bili sahranjivani sa narovima koji su simbolizovali nadu u novi život. Nar je bio omiljeno voće proroka Muhameda, a u Islamu, bašte raja su pune ovih plodova. Vjerske slike često prikazuju Djevicu Mariju ili malog Isusa kako u ruci drže upravo ovo voće.

Plod je okruglastog oblika, različite veličine  s debelom korom oporog ukusa čija je osnovna boja žuta, a sa sunčane strane se u obliku dopunske boje razlijeva crvena. Zrno je veliko i sočno, svijetlo crvene boje i kiselkastog okusa. Hercegovački šipak sazrijeva krajem septembra i početkom oktobra.

Bogat je vitaminom C, tako da jedan plod sadrži oko 40% dnevnih potreba ovog vitamina odrasle osobe. Tanin iz kore ploda se koristi u farmaceutskoj industriji. Plod nara je bogat izvor vitamina, minerala, kao i dvije vrste polifenolnih jedinjenja kojima se pripisuje 92% antioksidantne aktivnosti cijele voćke. Dokazano je da je antioksidantna aktivnost soka nara veća od antioksidantne aktivnosti crnog vina i zelenog čaja.

Takođe, šipak nije samo korisna voćka već i vrlo lijepa dekorativna biljka, naročito kada cvijeta i kada sazrijevaju plodovi, tako da je poželjan gost dvorišta i bašta ovog kraja.

 Nar-4